Beyaz Çay Nedir?

SILVER NEEDLE BEYAZ ÇAY

Beyaz Çay’ın çay kültürünün en narin çeşitlerinden biri olduğu biliyoruz ve hemen ekliyoruz “Çünkü az işlenmiş bir çay türü.”. Çay bitkisinin yaprakları tamamen açılmadan önce beyaz çay toplanır, bu aşamada genç tomurcuklar hala ince beyaz kıllarla kaplıdır, bu nedenle beyaz çay adı verilir.

Bu tomurcuklar ve çay bitkisi üzerindeki en taze kırılmamış yapraklar elde tutulur ve daha sonra hızlı ve titiz bir şekilde kurutulur, böylece yaprakların yeşil veya siyah çay üretiminde olduğu gibi toplama aşamasında oksitlenmelerine izin verilmez. Bu minimum seviyedeki işlem sonucunda düşük oksidasyon ile mevcuttaki en narin ve en taze çay olan beyaz çay elde edilir.

BEYAZ ÇAY’I İNCELE >>

Gevşek Yapraklı Beyaz Çay

Oksidasyonun bununla ne alakası var? dediğinizi duyar gibiyiz.

Bütün çay türlerinin – beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı, siyah çay ve hatta pu-erh çayı gibi – hem Çin hem de Hindistan’a özgü, herdem yeşil bir çalılık olan aynı Camellia sinensis bitkisinden geldiğini bilmek önemlidir. Yüzlerce çay çeşidi ve melez, her biri dünyanın çeşitli coğrafi bölgelerinde gelişen Camellia sinensis bitkisinden zamanla evrimleşmiştir. Ancak, sonuçta, çay bitkisinin çeşitliliği ve bitkinin yapraklarının nasıl işlendiği, çaydanlığınızda  demlenecek olan nihai çay türünü tanımlar.

Teatulia Beyaz Çay

Çeşitli çayların işlenmesindeki en büyük farklılıklardan biri oksidasyondur – yani, çay yapraklarının hasat edildikten sonra oksijene ne kadar süre maruz kalmasına izin verildiğidir diyebiliriz. Uzun çay yaprakları oksijene maruz kalır, yapraklar koyulaşır ve geliştirilen lezzet profili düşer. İşleme sırasında çay ustaları, oksidasyonu hızlandırmak için yaprakların yuvarlanması, şekillendirilmesi veya ezilmesi ve durdurulması için bu yaprakların buharda pişirilmesi veya kızartılması dahil olmak üzere oksidasyon oluşturmak ve kontrol etmek için birçok farklı metot uygularlar.

Beyaz Çay: Yeşil Tomurcuk → Soldurma (72 saat) → Kurutma (110 ° C / 65 ° C)

Beyaz çayımız ne yuvarlanır ne de yakılır, bu yüzden esasen oksitlenmez ve minimum seviyede işlenir. Yapay bir ısıya maruz kalmak yerine, yaprakların dikkatlice kontrol edilen bir ortamda solması ve kuruması sağlanır; bu da bahçeden mutfağınıza en taze çay tadımı ile sonuçlanır.

Siyah çay yaprakları toplanır ve tamamen işlenip kurutulmadan önce tamamen oksitlenmelerine izin verilir, koyu kahverengiden siyah rengine kadar zengin bir yelpazeye sahiptir. Yeşil çay yaprakları hasat edilir ve sonra çabuk bir şekilde ısıtılır – tavada pişirilerek veya buharda pişirilerek kurutulur ve çok fazla oksidasyon oluşmasını önlemek için kurutulur, böylece yeşil yapraklar kahverengiye döner ve taze toplanan çayın lezzeti değişime upğrar.

Beyaz çay o kadar minimal bir şekilde işlenir ki, daha az oksidasyon meydana gelir. Tomurcuklar toplanır toplanmaz güneş altında veya dikkatlice kontrol edilen dış mekan veya iç mekan ortamında kurumaya bırakılır.

Bazı tomurcuklar oksidasyonu durdurmak için daha çabuk kurumasını sağlamak amacıyla buhara veya düşük ısıya maruz bırakılabilir. Tomurcukların doğal olarak kurumasına izin verildiğinden, bazı minimal oksidasyonlar meydana gelir, ancak oksidasyon elle teşvik edilmediğinden, beyaz çay yeşil veya siyah çay kuzenlerinden çok daha yumuşak ve hassas bir lezzet profiline sahiptir.

Beyaz Çay Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. her güm içiyorum muhteşem bişiy su niyetine. 🙂

  2. Gerçekten çok güzel bir çay olduğunu söyleyebilirim. Ailecek çok beğendik teşekkürler.

Ece Yongacı için bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea