BEYAZ ÇAY

Beyaz çay, yeşil ve siyah çaydan farklı olarak hiç fermentasyon işlemine uğramazlar. Toplandıktan hemen sonra soldurma ve kurutma işlemine tabi tutulurlar. Çaylar iç mekanda serilir sadece ortamdaki doymuş havayı uzaklaştırma süretiyle ortam sıcaklığında hava ile soldurma ve ve kurutma işlemi yapılır.

Soldurma ile birlikte kurutma işlemi bir kaç günü alacak şekilde olması en idealidir. Kurutma işleminin hızlandırılması istendiğinde, sıcaklığın 70 C’yi aşmaması önerilir, düşük sıcaklıklar daha iyi sonuçlar vermektedir. 45-50 C yoğun kurutma için tavsiye edilir.

Kuruçaydaki nem oranının %5’ler seviyesinden daha düşük oranlara düşürülmemesi tavsiye edilir.

Beyaz çay eğer çok sıcak ortamda soldurulursa kırmızımsı, çok soğuk ortamda soldurulusa siyahımsı renk alır. Sitimle şok soldurma ve bazende güneşte kurutmada uygulanmaktadır.

Her ne kadar her sürgünde bu tomurcukların toplanması mümkünse de en değerli olanı; ilk sürgünün ilk günlerinde toplananıdır. Yağmurlu havalarda ve sabah çisesinde toplanmamalıdır.

Hindistanda haftanın her günü olmak üzere Mart ayından Kasım ayına kadar tomurcuk toplanmaktadır. Ancak, beyaz çay yalnız tomurcuklardan olur diye bir şartta yoktur. Beyaz çay, tomurcuk ve bir yapraktanda olur. Hatta iki yaprak ve bir tomurcukran -ikibuçuk yaprak- yapraktanda olur. Tabi bu çayın toplandığı sürgüne ve ülkesine göre değişebilir. Genelde beyaz çay oldukça hafiftir onun için demliğe veya bardağa yeteri kadar çay eklediğinizden emin olmalısınız. Aynı çayı peş peşe olmak şartıyla üç kere demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık süreye her bir yeni demleme için ilave 2-3 dakika eklemelisiniz.

Demde kullanılacak su (70-80 C) olmalıdır. Kesinlikle suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Diğer bir ifadeyle siyah çay için kullanılan sudan daha düşük sıcaklıkta olmalıdır. Bir başka ifadeyle kaynamış suyu 1-2 dakika dinlendirmek gerekir. Beyaz çayı hafif yemeklerden sonra tercih etmelisiniz. Baharatlı yemeklerden sonra içerseniz lezzetine varamazsınız. Yeşil çayların çoğunda otsu bir tat varken, beyaz çayda kavunu andıran hoş bir tad vardır. İdeal dem rengi solgun sarıdır.

Beyaz Çay Çeşitleri

Shou Mei: Diğer beyaz çay çeşitlerine göre daha koyudur ve daha kuvvetli bir aroması vardır. Oolong çayına yakın bir tadı vardır.

Gong Mei: White Peony gibi çok değerli beyaz çayların arta kalanlarından elde edilir. Az miktarda tomurcuk içerir.

Snowbud: Çok özel bir tada sahip olmakla beraber makul sayılabilecek bir fiyatı vardır. Beyaz çay dünyasına girmek isteyenler için doğru bir başlangıçtır.

Song Yang: Sadece Song Yang bölgesinde yetişen ve çok özel işlemlerden geçen değerli bir beyaz çaydır.

White Peony (Bai Mu Tan): Sadece tomurcuk ve en üstteki en genç iki yaprağın toplanarak işlemden geçirilmesi ile elde edilen bir beyaz çaydır. Çin’de yetişen değerli çaylardan biri olarak bilinir.

Silver Needle (Yin Zhen): Çayın anavatanı Çin’de yetişen en değerli beyaz çay olarak bilinir. Sadece baharın başlangıcında tomurcuklar toplanarak elde edilir.

Imperial White: Çin’in Fujian bölgesinde yetişen, tam gövdeli, tütsülü ve uzun süren bir tada sahiptir. Yetiştiği yer ve geçtiği işlemler sebebi ile en değerli beyaz çeşitlerinden biri olarak kabul edilir. Sadece tomurcuk ve en üstteki yaprağın toplanması ile elde edilir.

Gösterilen sonuç sayısı: 9

Gösterilen sonuç sayısı: 9