BİTKİSEL ÇAY

Bitkisel çaylar, her ne kadar çay olarak kabul etsek de aslında çay değil… Çay,  Camellia sinensis adında bir bitkidir. Bildiğimiz siyah çay ve yeşil çay, hatta daha az bilinen beyaz çay, oolong gibi tüm çaylar aslında aynı bitkiden elde edilmektedir.

Bitkisel çaylar aslında kurutulmuş çiçek, meyveler ya da otların suda demlenmesiyle oluşan içecekler, yani içerisinde gerçekte çay yaprağı yok.

Aralarındaki tek fark ise toplanma ve sonrasında geçtiği işlemlerdir. Örneğin yeşil çay toplandıktan sonra okside olmasına neredeyse hiç izin verilmez ve bu yüzden hem rengi daha açık renklidir hem de daha da fazla antioksidan içerir.

Chado Beyaz Çay

Beyaz çay ise toplanır toplanmaz buhara maruz bırakılır ve daha ilk başta oksidasyon işlemi durdurulmuş olur. Bu yüzden beyaz çay antioksidan miktarı en yüksek çay olarak bilinmektedir. Ancak bu olumlu yanı maliyeti ile birlikte gelir. Beyaz çayın her türlüsü hem toplama mevsiminin kısalığı hem de geçtiği işlemden dolayı dünyanın en pahalı çay çeşitlerinden biridir.