İdeal matcha çayı nasıl hazırlanır?

İdeal bir matcha çayı hazırlamak için doğru oranlarda malzeme kullanmak ve doğru teknikleri uygulamak önemlidir. İşte adım adım rehber:

Malzemeler

• 1-2 gram (1/2-1 çay kaşığı) kaliteli matcha tozu (daha yoğun ve kuvvetli tatlar için daha çok matcha tozu kullanabilirsiniz)

• 70-80 ml 70°C sıcaklıkta su (kaynamış suyun 2-3 dakika soğutulması ideal sıcaklığa ulaşır)

• (Opsiyonel) Daha fazla su veya süt (matcha latte için)

• Bir matcha çırpıcısı (bamboo “chasen”) veya süt köpürtücü

• Bir matcha kasesi (“chawan”) veya uygun bir kupa

Hazırlık Aşaması

1. Eleme: Matcha tozunu bir süzgeç yardımıyla eleyerek kaseye alın. Bu, topakları engeller ve daha pürüzsüz bir doku sağlar.

2. Su Ekleyin: Elediğiniz matcha üzerine biraz sıcak su ekleyin (20-30 ml). Bu, bir macun kıvamında başlangıç oluşturur.

3. Karıştırma:

• Chasen kullanıyorsanız: Matchayı hızlı, “M” veya “W” şekli çizer gibi çırpın. Bu sayede köpüklü bir kıvam elde edilir.

• Süt köpürtücü kullanıyorsanız: Aynı şekilde köpüklü olana kadar karıştırabilirsiniz.

4. Sonraki Su veya Süt Ekleyin: 70-80 ml suyu ya da sıcak sütü karışıma ekleyin. Latte yapıyorsanız, süt eklemeden önce biraz tatlandırıcı (bal, şeker ya da vanilya şurubu) katabilirsiniz. Biz genelde vegan sütleri tercih ediyoruz, özellikle hindistan cevizi veya yulaf sütünü tercih ediyoruz. Eğer eklediğiniz sütün tadı çok değiştirmesini istemiyorsanız soya sütü tercih edebilirsiniz.

5. Servis: Düzgün bir kıvam ve krema gibi ince bir köpük oluştuğunda içeceğiniz hazırdır. Hemen tüketin!

Matcha ile ilgili sık karşılaştığımız sorular; 

Matcha çayımın tadı neden acı oldu?

Kullandığınız matcha üst kalite olmayabilir. Ayrıca kaynar su kullanmak da matcha’nın acılaşmasını sebep olabilir

Matcha çayım neden tam köpürmüyor?

Bunun da sebebi kullandığınız matchanın düşük kalite olmasında olabilir. Ayrıca doğru karıştırma yapılmamış olabilir. Matcha hazırlarken çırpıcının dairesel hareketler yerine çırpma hareketi yapmasına dikkat edin. Bunun için sitemizde matcha sayfasındaki hazırladığımız videoyu izleyebilirsiniz.

Matcha çayının ideal rengi nedir?

İdealde Matcha çayı Japonya’da tencha ismi verilen bir yeşil çaydan elde edilir. Bu çay toplanmadan önce gölgelede bekletilerek bitkinin daha çok klorofil salgılaması sağlanır. Bu da tencha’ya daha parlak bir yeşil renk sağlar. Daha sonra kurutma öncesi buhara maruz bırakılarak bu parlak rengin çay üzerinde kalıcı olması sağlanır. Genellikle solgun renk matcha’nın üst kalite olmadığını gösterir. Ayrıca doğru karıştırmamak da matchanın olduğundan daha solgun görünmesine sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The way of tea