Cha-no-yu’nun sözcük anlamı “çay için sıcak su”dur. Asıl kastedilen ise Japon çay seremonisidir. Geleneksel Japon kültürünün temsilcilerinden birinin cha-no-yu olduğu, cha- no-yu’nun özellikleri kavranmadan Japon kültürünün anlaşılamayacağı iddia edilmektedir.
Cha-no-yu’nun Japonya’ya yayılması açısından en elverişli ortam, Japonya’nın dış dünyaya kapandığı 17. yüzyıla denk gelir.
Japon Çay Seremonisi
Cha-no-yu Japon çay seremonisine verilen isim olup, Zen Budizmi’nin etkisi ile yeşil çay tozunun bazı geleneksel kurallar bütünü içinde hazırlanıp çay halinde servis edilip, bu çayın içilmesinden ibarettir. Cha-no-yu, bire bir Türkçeye çevrilirse, “çay için sıcak su”; sadō ve chadō ise “çay yolu/sanatı” demektir.
The Way of Tea
19. yüzyıl ortasında başlayan Batılılaşma hareketlerinin ardından 20. yüzyıl başında cha-no-yu’ya eskisi kadar önem verilmemiştir. Ne var ki, Okakura 1906 yılında İngilizce yazdığı The Way of Tea adlı kitabında, Japonya’daki çayların kültürünün “özündeki değerden ötürü (cha-no-yu) askeri güç ve baş döndürücü sınaî gelişme yanında Japonya’nın canla başla koruması gereken bir kültür öğesi” olduğunu savunmuştur.
Çayların seremonisinde kullanılan temel gereçler şunlardır:
- Chakin (çakin): Çayların kâselerini temizlemek için kullanılan beyaz keten bezin adıdır.
- Fukusa: Çayların kaşıklarını temizlemek için kullanılan ipek bezin adıdır.
- Hishaku (hişaku): Sapının ortasında bir yumru olan bambu kepçenin adıdır.
- Tana: Çayları hazırlamakta kullanılan her türden ahşap veya bambu mobilyanın adıdır.
- Chavan (çavan): Çayların kasesinin adıdır.
- Natsume: Çayların kepçesi.
- Chasen (çasen): süpürge