Japon Çay Seremonisi
Dünyada çayın toprakları olarak bilinen ve yıllar içerisinde değişimlere uğrayıp günümüze kadar gelen çay; Japonya’da bir seremoni olarak sürdürülmeye devam ediyor. Öyle ki Japonlar çay içme ve misafirlere ikram noktasında çay içme eylemini sanatsal ve felsefi zenginliklerle birleştirerek bu sunuma farklı bir boyut kazandırmışlar. Klasik bir japon evinin bahçesinde çay seremonisi için özel olarak hazırlanmış, Hoshoan adı verilen; ancak bir kişinin alçakgönüllülüğü vurgulamak amacıyla başını eğerek girebileceği kadar küçük evler bulunur. Japon inceliğinin ete kemiğe bürünmüş hali olarak görebileceğimiz çay seremonilerinde her mevsim farklı araç ve gereçlerin sunumda kullanılması da dikkat çeker.
Dünyadan Çay Seremonisi Örnekleri;
İngiliz 5 Çayı
Çayın uzun tarihsel sürecine düşen notlara göre; İngilizler çay içeceği ile tanışmadan önce sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olarak iki öğün yemek yiyorlardı. Bu durumun bir sonucu olarak akşamüstleri Bedford Düşesi Anna’nın kendini bitkin hissetmesiyle keşfedilmiştir. Kral Edward’ın güzel sohbet ortamları yaratmak için çay partileri vermesiyle tüm dünyaya 5 çayı olarak yayılmaya başlamıştır. Bu davetlerde genellikle limonlu, sütlü, kremalı çayların yanı sıra Çin çayı ve Hint çayı da tercih edilirken çayın yanında ise atıştırmalık sandviçler ve tatlı mini kurabiyeler hazırlanıyor.
Rus Semaveri
1600’lü yıllarda Rus Çarı Alexis’e Çin Büyükelçiliği’nde sunulan çay, onu öylesine etkiler ki iki ülke arasında çay ticaretine izin veren bir ticaret anlaşması imzalanır.
Ruslar çay demlerken dünyada Tibet usulü olarak bilinen sıcak su ve demlenecek çay için iki ayrı parçadan oluşan semaveri kullanırlar. Eski Rus evlerinde, evin ortasına kurulan semaver, tüm gün boyunca çayı demler ve demlenen çay, şeker, bal ve reçel eşliğinde misafirlere ikram edilirdi.