2023: Çin Tavşan Yeni Yılı

Yeni başlangıçlar, çokça umutla birlikte biraz heyecan, biraz da bilinmeyene giden bir yolculuk gibi merak ve endişe taşır. Yeni bir yıl da öyle… 31 Aralık akşamı güzel dileklerle karşıladığımız 2023, Çin astrolojisine göre “Tavşan yılı” olarak kabul ediliyor. Bolluğun, bereketin simgesi olan tavşanın, aynı zamanda şans getirdiğine de inanılıyor.

Doğanın sesiyle zamanı yönetmek

Uzun çağlar boyunca toplumların geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktı. Toprağın işlenme ve ekilmesi için doğru zamanlamanın yapılması, tarımcılıkta çok önemli bir ihtiyaç… İnsanlar o dönemlerde doğanın sesine kulak vererek bunu yapıyorlardı. Aynı şey hayvancılık için de geçerliydi. Hayvancılıktan verim almak, doğum zamanları, soğuk, sıcak, kuraklık nedeniyle oluşabilecek aksaklıklar nedeniyle tabiatın dilinden anlamak önemliydi. Güneş, Ay ve yıldızların konumu da gözlemleniyor, eski toplumlarda zaman kavramı, tüm bu etkiler dikkate alınarak bölümleniyordu.

Ay’ın hareketlerine göre düzenlenen Çin takvimi, bugünkünden farklı olarak eski Türklerde de kullanılan 12 hayvanlı takvim esasına göre oluşturulmuş… Bu zamanlama sistemine göre her yıl, bir hayvana denk geliyor ve yıl, o hayvana atfedilen özelliklere göre geçiyor. Çin takvimindeki bu 12 yıllık döngünün yanında beş elementin oluşturduğu 60 yıllık bir döngü de söz konusu… “Ağaç, Ateş, Toprak, Metal ve Su” olmak üzere 5 farklı element her bir hayvana eşlik ediyor.

Gelelim 2023 yılına… Bu yılın elementi “Su”… Çin felsefesine göre her varlıkta mevcut aktif taraf “Yang” ve pasif-gizli taraf “Yin” de işin içine girdiğinde, 2023 yılı “Yin Su Tavşan Yılı” olarak geçiyor.

22 Ocak 2023’te başlayan Tavşan yılı, 24 Şubat 2024’e kadar sürecek…

Çin’de yeni yıl kutlamaları

Bizde ve pek çok ülkede 31 Aralık akşamı kutlanan yeni yıl, Çin’de, kış gündönümünden sonra ikinci yeni ayın doğmasıyla başlıyor. Bu da Batı takvimine göre 21 Ocak ile 20 Şubat arasındaki bir zaman dilimine denk geliyor.

Çin yeni yılına giriş, bir kutlamadan daha fazlası… Sembollerle zenginleştirilen detaylar, geleneksel olarak herkes tarafından uygulanıyor. Kutlamalardaki odak noktası, eski yıla veda etmek ve karşılaşılan kötü olayları telafi etmek… Özetle; yeni bir yıla temiz bir sayfa açarak bolluk, şans ve mutlu bir yıl başlatabilmek amaçlanıyor…

Yeni yıla girmeden 1 hafta önce kapsamlı bir ev temizliği yapılıyor ve hazırlıklar başlıyor. Kutlamaların aileyle birlikte davet sofraları eşliğinde yapılması oldukça önemli… Birçok aile, sofrasında uzun ve mutlu bir yaşamı sembolize etmek için uzunca kesilmiş noodle servis ediyor. Niangao yani pirinç keki, bolluğu simgelediği için balık, sofraların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Refah sağladığı, aynı zamanda enerji verdiği ve şans getirdiğine inanıldığı için Çin halkı evlerini kırmızıyla süslüyor ve çocuklara parlak kırmızı zarflar içinde para hediye ediliyor. Ayrıca çay, meyve ve şekerlemeler de hediye olarak sunuluyor. Havai fişekler, aslan ve ejderha dansları eşliğinde yapılan açık hava gösterileri ile devam eden kutlamalar yeni dolunayı müjdeleyen görkemli bir fener festivaliyle sona eriyor. Bu seremoni de ölen ataları anmaya, barışı, uzlaşmayı ve bağışlamayı teşvik etmeye hizmet ediyor. Kutlamalar yaklaşık 15 gün boyunca coşkuyla devam ediyor.

2023; büyüme ve gelişme yılı…

Çin astrolojisinde her yeni yıl, farklı bir hayvana geçişi işaret ediyor. Çin zodyak hayvanları sırasıyla; Sıçan, Öküz, Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Keçi, Maymun, Horoz, Köpek ve Domuz… Her hayvana 12 yılda bir tekrar sıra geliyor.

Her bir yılın kendine has özellikleri olduğuna ve bu yıllarda doğanların, bu karakteristik özellikleri taşıdıklarına inanılıyor. 1927, 1939, 1951, 1963,1975, 1987, 1999, 2011, 2023 yıllarında doğanların Tavşan burcuna ait olduğu söyleniyor.

Tavşan sembolü, Çin kültüründe uzun ömrü, barış ve refahı simgeliyor. Bu nedenle 2023’ün “umut” yılı olacağı düşünülüyor. Tavşan; yaradılış, doğurganlık ve yeniden doğuşla eş anlamlı olduğundan üretken yanımızın faaliyette olacağı ve yeninin gelmesi için yer açacağımız bir yıl olacağı öngörülüyor. Bu sayede; yüksek yaratıcı enerjiyle yeni var olma yollarını keşfedebilmemiz, farklı şeyler düşünebilmemiz ve oldukça ilham verici fikirler bulabilmemiz de söz konusu… Tavşanın şans getirdiğine de inanılıyor.

“Ağaç” üzerine “Su” elementi yılı olduğu için 2023; atılan her adımda sezgilerimize güvenmekte çekinmeyeceğimiz, duyarlılığımızın artacağı, uyum dolu bir yıl olarak tanımlanıyor. Ağaç ve Su, birbirini destekleyici etkiye sahip ve her ikisinin de Yin kutbunda olduğu söyleniyor. Su, ağaçları nasıl besleyip köklendiriyorsa, bu kombinasyonun da büyümeyi desteklediği düşünülüyor. Bu nedenle 2023’ün çimlenme, büyüme ve gelişme getireceğine inanılıyor. Özellikle bir işin temellerini atmak için uygun bir yıl olabilir. Aynı zamanda tohumları atılan şeylerin daha da büyümesi için ideal ortamın yaratılabileceği öngörüsü de bu yıl ile ilgili iyi haberlerden biri…

Çin astrolojisine göre Ateş elementi olmayan yıllarda ekonomik sıkıntıların arttığı öngörülüyor. Ateş elementi taşımadığından, 2023 yılında ekonomik sıkıntıların yaşanabileceği, bu nedenle harcama ve tasarruf konusunda dengede kalınması gerektiği de tavsiye ediliyor.

Tavşan yılında, mekanlarda kırmızı, pembe ve mavi tonlarının kullanılması öneriliyor. Giyimde ise yeşil tonlarının kullanılmasının uğur getireceğine inanılıyor.

2023 tatsız başlasa da kalan kısmının ülkemiz ve tüm dünya için güzelliklerle geçmesini ümit ediyoruz. Ne de olsa 2023, Çin astrolojisine göre umudun, refahın ve barışın yılı olacak…

Chado olarak Tavşan yılına özel bir çay harmanı hazırladık: “Year of The Rabbit”… Çin’den gelen siyah çayı, şans ve bereketin sembolü olan narın zarif çiçekleri ve rahatlatıcı etkisi ile ön plana çıkan tarçın ve karanfil ile harmanladık. Keyifli anlara eşlik etmesi dileği ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea