Beyaz Çayı En Doğru Demlemek

Çay doğru bir şekilde demlenmesi, en az içtiğiniz çayın kalitesi ve cinsi kadar önemlidir. Aşağıda belirteceğim kurallar aslında sadece beyaz çayı için değil tüm çaylar için geçerlidir. Ancak beyaz çayı çok hafif içimli bir tada ve hassas aromalara sahip olduğu için beyaz çay demlemek diğer çaylardan daha çok farklıdır.

Önce en çok bilinen ve çayın tadını en çok etkileyen su ile başlayalım. Çayı demlediğiniz suyun kesinlikle musluk suyu değil içme suyu olması gerekmektedir. Birçok kişi su nasıl olsa kaynıyor ve mikropları ölüyor düşüncesiyle musluk suyu kullanır ancak musluk suyu içindeki özellikle klor, kireç gibi maddeler çayın tadını çok yüksek miktarda değiştirirler.

Çay Demleme Önerileri

Çayın tadını ve kokusunu etkileyen önemli faktörlerden biri de içindeki oksijen miktarıdır. İçindeki oksijen miktarı ne kadar yüksek olursa çayın içindeki farklı ve hassas tatları o kadar iyi hissedersiniz.
Bunun için size 3 önerimiz var;
Kullanacağınız suyu uzun süre kaynatmayın çünkü su kaynadıkça içindeki oksijen miktarı azalır. Bu yüzden kettle kullanmak özellikle faydalı olur çünkü kettleda su kaynar kaynamaz makine kendisi durur.

Ayrıca kettleda kaynatacağınız suyun önceden serin olması ve kaynamış suyu bardağa biraz yüksekten koymak da suyun içindeki oksijen miktarını arttıracaktır.

Çay Demlemek İçin Püf Noktalar

Çayın üzerine koyacağınız suyun sıcaklığını, kullandığınız çayın özelliklerini bilerek ayarlamanız gerekir. Genel kural olarak çayı rengi açıldıkça kullanmanız gereken suyun sıcaklığı azalır. Örneğin siyah çayın üzerine kaynar halde 100 derecelik su koyabilirsiniz ancak kaynar suyu beyaz çayın üzerine dökerseniz birçok hassas aromanın yok olmasına sebep olursunuz. Bazı beyaz çaylarda kullanılması gereken su sıcaklığı 80 dereceye kadar düşmektedir. Her suyun sıcaklığını hassas bir şekilde ölçmeniz zor olur tabi ki. Bizim önerimiz çayın rengi açıldıkça kaynamış suyu daha uzun süre bekleterek koymaktır. Örneğin beyaz çay için kaynamış suyu 6-8 dakika beklettikten sonra çayın üzerine dökmeniz çaydan alacağınız tadı çok olumlu olarak etkileyecektir.

Çay Demleme Süresi

Çayı ne kadar süre demleyeceğiniz de çayın tadını etkileyen önemli bir parametredir. Süreyi, kişinin damak tadı ve çayın cinsi etkiler. Genellikle hassas beyaz çayların tüm tadının çıkması için yaklaşık 4-5 dakika demlenmesi önerilir. Daha sert tattan hoşlanan kişiler bu sürenin üzerine 1-2 dakika ekleyebilirler. Ancak bu sürelerin poşet çay için geçerli olmadığını belirtelim. Poşet çaylar genellikle alttaki ve kırık yapraklardan yapıldığı için tatları suya çok daha hızlı nüfuz eder ancak detayda kalan hassas aromaları poşet çayda almak pek mümkün değildir.

Son olarak birçok beyaz çay cinsi, birden fazla kez demlenebilir, hatta bazı çaylar tadını hiç kaybetmeden 3 kere demlenebilirler. Kullandığınız çayın bu özelliğini de öğrenmeye çalışın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The way of tea