Japonya ’da 1-3 Ocak arasında kutlanan yılbaşı ülkenin en sevilen şenliklerindendir. Üç gün boyunca sokakta karşılaştığınız herkese ‘Mutlu yıllar dilerim’ (Aki maşite omedetu gozaimasu) diye hitap etmeniz beklenir. Baharın gelişi ve yeniden doğuş zamanı ile ilişkilendirilen bu senliğe Gancitsu (İlk Gün) ya da Şogatsu (Temel Ay) adı verilir.
Japonya ’da yılbaşı, ev temizliği, şenlikler, karşılıklı ziyaretler ve armağanlarla kutlanır. Evlilik, mezuniyet ve benzeri özel günlerde olduğu gibi yeni yıl kutlamalarında da çayın yeri vardır. Japon kültürünü anlamanın en kolay yollarından biri çay seremonilerini ve günlük hayatı izlemektir. Yaşantılarını bir seremoni şeklinde sürdürmeye özen gösterirler.
Jubakolar
Yeni yıl kutlamalarında evlerin girişine ya da kapısına kötü ruhları kovduğuna inanılan ‘simenava’ (pirinç sapından yapılmış kutsal ip) asılır. Talih ve zenginlik getirmesi için eğreltiotu, turunç ve istakozla süslenir. Şogatsu süresince özel yılbaşı yemekleri hazırlanır ve bunlara ‘osechi ryouri’ adı verilir. Bunlar ‘jubako’ denilen lake kaplı ve kat kat kutular içinde servis edilir. Kutulara giren yemekler rengârenktir ve her bir yiyecek farklı bir anlam ifade eder. Örneğin karidesler ‘uzun ömür’, tatlı siyah fasulyeler, ringa balığı (herring) havyarı ‘doğurganlık’, teriyaki sosunda hamsiler iyi bir ‘hasat’, tatlı kestane ve tatlı patates püresi ise ‘mutluluk’ ifade eden yiyecekler olarak kutulara konur.
İfade ettikleri temennilerin gerçekleşmesi dileğiyle yeni seneye girerken bu yiyecekler yenir. Bir de ‘mochi’ adında yılbaşına özel pirinç kekleri pişirilir.