ÇAY DA AYNI ŞARAP GİBİ SOFİSTİKE BİR ÜRÜNDÜR

İki genç işadamının kurduğu Chado markası, dünyanın dört bir yanından onlarca çeşit çayı Türk tüketiciyle buluşturuyor. Markanın kurucuları, çayın da artık şarap gibi sofistike bir içecek olarak görüldüğünü söylüyor
İki genç girişimci Barış Çekin ve Tunç Berkman; Chado markası altında Türkiye’ye, sekiz ülkedeki 20 farklı bölgeden 40 çeşit çay getiriyor. Çekin ve Berkman’ın getirdikleri çaylar; Papermoon, PiPa, Macrocenter, Godiva, House Cafe gibi mekanlarda meraklılarıyla buluşuyor. Türkiye’deki tek tip çay tüketme alışkanlığından sıyrılma hedefiyle yola çıkan ikili, Japonca ‘çay ritüeli’ anlamına gelen Chado markası ile çıktıkları yolculuğu anlattı.

Chado nasıl doğdu?

BARIŞ ÇEKİN: Chado benim farklı lezzetlere düşkünlüğümle başladı. Türkiye’de çok fazla çay içilmekle birlikte tek tip çay tüketiliyor. Diğer yandan, dünyanın farklı yerlerinde; hem lezzet, hem de sunum şekli olarak çok çeşitli çaylar var. Bunları hem kendim keşfetmek, hem de Türkiye’deki çayseverlere farklı bir deneyim sunmak için yola çıktım.

KIŞIN ROOIBOS CHAI İÇİLMELİ
Chado çayları arasında en çok hangisi tercih ediliyor? Bu mevsimde tavsiye edebileceğiniz bir çeşit var mı?
B.Ç.: En çok Hindistan’ın Assam bölgesinden gelen Assam siyah çayı, Jasmine Pearls isminde yasemin çiçeklerine tek tek elle sarılan yeşil çay ve bergamotlu bir beyaz çay olan White Earl Grey tercih ediliyor. Kış mevsimi ve soğuklar yaklaşırken, içinde birçok baharat bulunan Rooibos Chai çayımızı önerebilirim. Ayrıca özellikle akşam saatleri için kafeini alınmış English Breakfast çayımız tercih edilebilir.

Türkiye’de ve dünyada çay konusunda eğilimler ne yönde değişiyor?
B.Ç.: Ben çayı, şaraba çok benzetiyorum; çay da şarap gibi çok sofistike bir ürün. Hangi iklim ortamında yetiştiği, hangi işlemlerden geçtiği, nasıl toplandığı çayın tadını çok etkiliyor. Bu yüzden konunun içine girdikçe keşfedecek daha fazla şey buluyorsunuz. Her üründe olduğu gibi çayda da çok üst segmentte bir tüketim var. Örneğin Darjeeling bölgesinde bir tarlada yılda sadece 30 kilogram çay yetişiyor. Bu tarlada önümüzdeki beş sene boyunca yetişecek çay, çok yüksek fiyatlara şimdiden satılmış durumda. Diğer yandan, tüketiciler günlük koşturmacadan dolayı, deneyimden biraz fedakârlık yaparak poşet çayı tercih ediyorlar. Sanırım iki uçta da artış var. Biz marka olarak, çayın deneyim tarafında görüyoruz kendimizi.

TÜRKLER ÇAYI ÇOK DEMLİYOR BUNUN İÇİN TADI KAÇIYOR

Türk insanının çay konusunda dünyanın diğer ülkelerinden farklı alışkanlıkları var mı?
T.B.: Türklerin çayları demleme alışkanlığı, diğer tüm ülkelerden farklı. Örneğin Türkiye’de çayı dakikalarca ve bazen de bir saat boyunca demleyebiliyoruz. Böyle olunca çayın çok sert bir tadı oluyor. Çayın içindeki bazı kuvvetli tatlar diğer hassas aromaları bastırıyor. Chado çayları için önerdiğimiz en uzun demleme süresi beş dakikadır. Bir çayın kalitesinin en önemli göstergelerinden biri; beş dakika içinde verdiği tat, koku ve renktir.

Sizin için önce çay mı geliyor, kahve mi?
B.Ç.: Sanırım az sayıdaki ‘Hem kahve, hem de çaylar’ insanından biriyim; ikisini de keyifle tüketiyorum. Örneğin kahvaltı öncesinde ve sonrasında filtre kahveden çok keyif alıyorum. Ancak kahvaltı sırasında veya akşam geç saatlerde her zaman çayı tercih ederim. Hatta buna yönelik olarak Urban Coffee isminde kahve markamızı çıkardık. Müşteriler tercih ettikleri çekirdek cinsini ve ne kadar kavrulacağını kendileri seçiyorlar.

FARKLI BİR DENEYİM SUNUYORUZ
Çaylarınız özellikle iş dünyası tarafından tercih ediliyor. Bunun özel bir sebebi var mı?
B.Ç.: Chado çaylarını; Papermoon, PiPa, İstanbul Atatürk Havalimanı gibi iş dünyasının sık ziyaret ettiği noktalarda satışa sunuyoruz. Diğer yandan insanlar günlük rutinden az da olsa kurtulmak için küçük lezzet kaçamakları yapıyorlar. Chado sunduğu farklı deneyimle bu konuda ayrışıyor.

Geleceğe dair hedefleriniz neler? Zincir oluşturma fikriniz var mı?
T.B.: Müşterilerimizden ‘çay dükkanı’ konusunda talepler geliyor. Bizim de bu konuda ön çalışmalarımız var ancak şu an için üstünde durduğumuz kesin bir tarih yok.

Sabah / Günaydın
23/12/2012

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea