Kintsukuroi Sanatı Nasıl Yapılır?

Gold join, altın ile birleştirme ya da gold repair, altın ile onarma sanatı. Kintsugi ve kintsukuroi olarak adlandırılan ve işin özünde aynı işlemi gören bir Japon sanatı…

  1. yüzyılda varlığı gösteren bu Japon sanatı, kırılan seramikleri toz halinde bulunan altın, gümüş ve platin tozlar ile özel bir vernik yardımıyla yapıştırmak, onarmak için oluşturmuştur.

 

Sanat, felsefi açılardan da derin ifadeler içermektedir. Sanatın özünde, kırılan ve onarılması gereken bir parçayı gizlice değil alenen ve daha da değerlendirerek onarmak, sunmak yatmaktadır. Böylelikle hasar gören parçanın geçmişi, tarihi ortaya çıkmakta ve bu yöntem ile onarıldığında daha estetik bir görünüm elde etmektedir.

Kintsugi ya da kintsukuroi sanatı belli bir kalıplara sığdırılamayan ve herkesin zevkine göre icra edebileceği bir sanattır.

Kintsukuroi ve Kintsugi Yapımı

Kintsukuroi ya da kintsugi sanatı yapmak isteyen bir kişi aşağıdaki maddeleri adım adım uygulayarak; kırılan seramiklerini ya da chawanlarını onaracağı karışımı elde edebilir.

  • İlk adımda thanaka tozunu su ile karıştırmalı ve bu karışımın kıvamını çok sulu olmayacak şekilde süngerimsi bir kıvamda tutmalıyız.
  • Karışımı istediğimiz kıvama getirdikten sonra içine vernik eklemeliyiz. İyice karıştırıp harmanlanmış olmasına da özellikle dikkat etmeliyiz.
  • Bu karışımı hazırladıktan sonra iki kırık ucu birbirine tutunacak şekilde karışım yardımıyla birleştirmeliyiz.
  • Tüm bu işlemlerden sonra karışımımızın kurumasını ve parçaların birleşmesini beklemeliyiz.

NOT: Karışımlarınızda gerçek bir vernik kullanıyor iseniz nemli ve sıcak bir ortamda 7 gün kadar saklamanız gerekmektedir. Sentetik ya da kauçuk vernikler için kuruma süresini 2 gün olarak belirleyebiliriz.

  • Parçalarımızın kuruma işlemi de tamamlandıktan sonra kenarlar arasında sıkışan fazla malzemeyi temizlemeliyiz.
  • Temizleme işlemlerinin ardından onarım hattının üzerine sağlamlığını arttırabilmek adına bir kat daha vernik sürmemiz gerekmektedir.
  • Onarım hattının üzerine sürülen verniğin kuruması için 1 ila 2 gün arasında bir süre beklememiz gerekebilir.
  • Bu kuruma işleminden sonra onarım hattına yeniden vernik uygulaması yapılmalıdır.
  • Son adım olarak da kullandığınız metali ıslak vernik üzerine serpiştirin ve sanatınızın keyfini sürün.

Altın, gümüş ve platin tozlarından en uyumlu olanı kintsukuroi sanatı uygulanacak chawanın rengine göre seçilmeli ve estetik bir görünüm elde edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea