OOLONG ÇAYI

Nasıl sebze ve meyveler doğal şartlar altında belirli mevsimlerde hasat ediliyorsa, aslında oolong çayı için de aynı şey geçerli. Farklı hava şartları ve mevsimler çayın lezzeti, tatlılığı ve sertliğini etkiler. Mevsimler çayın aromasından görünüşüne kadar birçok özelliğinde etkili rol oynar. Çayın hangi mevsimde hasat edildiğini bilmek o çaydan beklentilerinizi de belirleyebilir. Genellikle çay üreten ülkelerde çayın toplandığı iki mevsim olur: ilkbahar ve sonbahar. İlkbahar çayları aroma açısından daha güçlüdür.

İlkbaharda içilebilecek bazı çaylar:

Çin Beyaz Çaylar

Hasat zamanı Mart ortalarıdır ve Nisan’ın ilk haftasına kadar devam eder.

Beyaz çay nedir? Beyaz çay aslında diğer çaylar ile aynı bitki olan Camelie Sinensis’den elde edilen bir çaydır. Diğer çaylardan farklı olarak, en tepede en narin tomurcukların toplanması ile elde edilir. Beyaz çaygene diğer çaylardan farklı olarak nerdeyse hiç fermantasyon işlemine uğramazlar. Bu da beyaz çayın tat, dem rengi ve kokusunun çok farklı olmasını sağlar.

Beyaz çay tatsız bir çay mı? Türkiye’de siyah çay çok uzun süre demlenmesinden dolayı çok yoğun ve sert bir tada sahiptir. Diğer yandan beyaz çay hafif içimli bir çaydır ve çok hassas tatlar barındırır. Sürekli siyah Türk çayı içmeye alışmış biri ilk defa beyaz çay içtiğinde, beyaz çay içindeki hassas tatları alamayabilir. Ancak 3. veya 4. içişinde artık bu tatları almaya başlayacaktır. Aslında beyaz çay, siyah çay da dahil birçok çay çeşidinden daha zengin bir aroma yapısına sahiptir.

Oolong Çayı

Çin Oolong çayının Nisan’da başlayan hasat zamanı Mayıs başına kadar devam eder. Ayrıca sonbaharda bir hasat dönemi daha vardır. Öte yandan taze içilebildiği gibi, bekletilmişi de özellikle Çin’de bir hayli makbuldür. Tayvan Oolong çayı ise sadece Nisan ayında belirli bir dönem hasat edilir. Tayvan Oolong çayı ilkbahar dışında kışın da hasat edilir.

Pu-erh Çayı

Çin siyah çayı, Pu-erh ve diğer Hei Cha’lar Nisan ve Mayıs aylarında hasat edilse de bu çaylar gerek tek başlarına içmek için gerekse farklı çaylarla karıştırarak aromasını zenginleştirmek için bekletilir. Pu-erh’in bazı çeşitleri taze içilebilen çay türleri olsa da daha zengin, derin bir aromaya sahip olması için birkaç yıl bekletilebilir.