Çay Saklamanın Püf Noktaları
Güne başlarken, iş molasında, ev ziyaretlerinde ya da toplantılarda… Nerede olursa olsun hayır denilemeyen çay, kısa hayatımızın en sıcak dostlarından biri. Peki bunca sevdiğimiz çay saklamanın püf noktaları nedir? İçmesi ayrı, hazırlaması ayrı bir ritüel olan çay hayatımızın o kadar içerisinde ki onsuz başlanan bir kahvaltı bile anlamsızlaşabiliyor. Önemi bu denli büyük olan çayı saklanmanın da kendine has bazı püf noktaları var. Bu küçük ama önemli noktalara dikkat ettiğiniz zaman çayınızı uzun süre muhafaza edebilir, lezzetini ve tadını koruyabilirsiniz.
1 . Oksijenden Uzak Tutun
Çayı doğru bir şekilde saklamanın ilk koşulu oksijenden uzak tutmak. Çayın yaprakları hava ile temas etmeye devam ettiği sürece oksidasyon sürecine de devam eder. Oksidasyon uzun vadede çayın biyolojik değişikliğine devam etmesine ve kendine yok etmesine sebep olur. Çayınızın tadını, kokusunu ve kalitesini kaybetmemek için mümkün olduğunca oksijensiz bir ortamda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
2 . Isıdan Uzak Tutun
Isı da aynı oksijen gibi çayın oksidasyon sürecini devam ettirmesine ve özelliklerini kaybetmesine yol açar. Özellikle yeşil çay, sarı çay gibi bazı çay türlerini ısıdan uzak tutmak için soğutucularda saklayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta soğutucuda sakladığınız çayı oda sıcaklığına gelmeden ambalajından çıkarmamalısınız.
3 . Kokudan Uzak Tutun
Çay saklamanın püf noktalarından bir diğeri kokudan uzak tutmak. Çünkü çayın yaprakları saklanıldığı ortamdaki tüm kokuları çekerek, içine hapseder. Özellikle güçlü kokuların yer aldığı bir ortamda yer alıyorsa bu durum çayın kokusunu olumsuz yönde etkileyerek çayın verimini düşürecektir. Çayınızı farklı ve ağır kokuların bulunduğu ortamda saklamamak onu korumak için yeterli bir önlem olacaktır.
4 . Nemden Uzak Tutun
Nem de diğer etkenler gibi çayın aromasını ve kalitesini bozan şeylerden biri. Çayınızı nemli bir ortamda sakladığınızda kısa sürede tüm aromasını kaybedecektir.
5 . Işıktan Uzak Tutun
Güneş ışığı çay ile uzun süre temas halinde olduğunda tadında ve yapısında bozulmalara yol açar. Çayınız güneşe maruz kaldığında tadı metalikleşecek, aroması bozularak ağzınızda kötü bir tat bırakacaktır. Çayınızı uzun süre saklamak istiyorsanız güneş ışığı almadığı bir ortamda saklamalısınız.