İyi Soğuk Çay için Altı Kural

Soğuk Çay
Soğuk Çay

İyi bir soğuk çay yapmak için temel birkaç prensibi, tekniği ve kuralı bilmelisin. Bu detayların hiçbiri uzay bilimi değil elbette. Öyle ya da böyle, küçük hatalar bile olsa içilecek soğuk çayın olacak. Zamanda biraz geri gidersek icadın temelini görebiliriz. İki değişmez: Çay yaprağı ve kesinlikle su!

Çay

İçilecek yüzlerce çay türü var. Siyah çay ki dünya çay tüketiminin neredeyse yüzde doksanını işgal etmekte. Yeşil ve beyaz çaylar. Siyahtan farklı olarak fermantasyona uğramayan naif lezzetler. Ve elbette Asya’nın tercihi Oolong. Oolong çayı da fermente edilmiş ama siyah ile yeşil arasında bir yer edinmiş. Renk halen bildiğimiz çay rengine yakın. Lüks, tütsülü, neredeyse şeftalimsi nefis bir lezzet. En meşhur ve aranan çaylar arasında adı geçer. Peki ya Pu-erh çayları? Elbette Pu-erh ile soğuk çay yapmanızı önermeyeceğim. Haydi konumuza dönelim.

Soğuk Çay

Altı mühim kuralı paylaşmadan önce çay yaprağının en büyük işbirlikçisi olan kuralların anası: SU… Soğuk veya sıcak. İyi bir su olmadan lezzetli bir çay elde edemezsin. Kötü ve kalitesiz bir su ile en nefis çay, en
kaliteli çay dahi keyif olmaktan çıkacaktır. Yeni bir deneyim yerini sevimsiz anlara bırakacaktır. Kaliteli içme suyu kullan. Cam şişe sular mesela. Bu temel konuda anlaştıysak işte kurallarımız:

Kural Bir

Yeterli çay. Fazla çay asla kötü değildir. Üreticilerin verdiği “soğuk çay” tarifleri zayıf ve karaktersiz çaylar elde etmenize yarar. Birkaç sefer benim tariflerimi dene ve sen karar ver.

Kural İki

Çayı güçlendirmek için her zamankinden daha fazla çay kullan. Asla çayı daha uzun süre demlemeyi düşünme bile. Uzun demleme sanılanın aksine kötü sonuç verir. Acılık ve yoğun tanen lezzetine ulaşmaktan başka bir işe
yaramaz. Daha hafif lezzetler için çayı azaltmak yerine demleme süresini kısaltın. Tekrar edelim: Çay her zaman çok olsun! Demleme süresi kısa.

Kural Üç

Şeker. Elbette bu sizin damak zevkinize kalmış. Dikkat etmeniz gereken temel konu şeker tadının çay rayihasının örtmemesi. Bal ve yapay tatlandırıcılar öneririm. Üstelik yapay tatlandırıcıların kalorisi daha düşük ve ne zaman kullansam çok beğeniliyor.

Kural Dört

Sıcak çayı buzdolabına koymak bulanık bir soğuk çayı garantileyecektir. Çayın dışarıda soğumasına izin ver. Oda sıcaklığına indiğinde soğutucuda konuk edebilirsin. Buz eklemek, hemen soğutucuya yerleştirmek daha az lezzet ve bulanıklık demektir. Bunları yazmama rağmen bu hataları yaparsan bulanık çaya biraz sıcak çay eklemen günü
kurtaracaktır.

Kural Beş

Soğuk çayı taze tüket. Bir iki günde tüketilecek kadar soğuk çay yap.

Kural Altı

Asla! Ama asla taze sıkılmış limon suyu dışında bir şey kullanma! Asla. Neden soğuk çay keyfini başka bir lezzet ile bozasın ki? Temel konularda anlaştıysak soğuk çay tariflerim için tıkla.

Lezzetli günler…

Soğuk Çay
Soğuk Çay
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea