Dünyadaki suşi restoranlarında sıcak yeşil çay servis edilmektedir. Japonya’da geleneksel olarak müşterilere yerel suşi restoranlarında ücretsiz verilen çaya Japon suşi şefleri tarafından agari (あがり) deniliyor. Bu çayın kaliteli bir Japon çayı olmaması sizi şaşırtabilir. Daha ziyade, konacha’dan veya gyokuro ya da sencha gibi daha pahalı çayların işlenmesinden geride kalan kalıntı tozu, yaprak parçacıkları ve küçük köklerden yapılır. Kaliteli yapraklardan türetilen düşük kaliteli bir çaydir, istersensiz artık diyebilirsiz. Agari, suşinin tadını çok iyi tamamladığı söylenen acı bir çaydır. Wasabi tozu ile karıştırılmaması için, birçok ucuz suşi barında self servis olarak bulundurulur.
Suşi restoranlarında bulunan çay genellikle çok sıcaktır, ortalama yeşil çayından daha sıcaktır. Bunun nedeni, sıcak su ve yeşil çayın birlikte dili temizlemekte ve balıktan geride kalabilecek yağlı kalıntıları uzaklaştırmakta etkili olmasıdır. Her suşi parçası çok farklı ama leziz bir tada sahiptir. Bir sonraki parçanın sunduğu taze lezzeti tam olarak anlayabilmek için damak tadınızı yenilemek gerekiyor. Yeşil çaya ek olarak, gari olarak adlandırılan marine edilmiş zencefil, damak tadınızı yenileyerek bir sonraki lezzete hazır olması için hizmet eder.
Yunomiden Yeşil Çay
Yeşil çayınızı 500’den fazla çeşit içeren koleksiyonumuzdan satın alın.
Agari Çayının Geçmişi
Bu çay terminolojisi, Edo döneminin genelev mahallelerine dayanan, büyüleyici, ancak biraz karışık bir geçmişe sahiptir. Bu kelimenin karmaşıklıklarını tam olarak anlamak için biraz Japonca öğrenelim! Agari (上がりkelimesinin en yaygın anlamı “yukarı gitmek” tir. Benzer şekilde, bir masa oyununun “hedefi” ya da bir ev veya dükkân gibi bir yere “girmek / adım atmak” anlamına da gelebilir.
Edo dönemi zevk bölgelerinin müşterileri neredeyse her zaman bir fincan çayla karşılaşmışlardı. Yaygın bir yanlış kanı ile, ilkine, “servis çiçeği” anlamına gelen odebana (お 出 花) ve son çaya agaribana (上 り り 花) deniyordu. Aslında, bu isimlendirmeler değiştirilebilirdi ve zamanla, agari bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz çayı simgelemek için geldi.
İlginçtir ki, kelimenin tam anlamıyla “öğütülmüş çay” anlamına gelen ama aynı zamanda zamanı boşa harcamanın metaforu olan eski bir Japonca atasözü “Ocha wo hiku” (お茶 を 引く) demektir. Fahişelerden herhangi birinin müşterisi yoksa çay öğütmesi söylenirdi. Bu nedenle, bu kadınlar, çayı, agari çayı olarak, şans getirmesi ve müşterileri işyerlerine “adım attırmak” için bir yol olarak görürlerdi.
Günümüzde agari basitçe yeşil çay demektir, ancak tam olarak suşi barı dili olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, ziyaretçiler bu kelimeyi Japonya’daki bir suşi restoranında kullanırken dikkatli olmak isteyebilirler. Japonca, belirli kişiler tarafından söylenmesi gereken bazı kelimeleri olması nedeniyle gariptir.
Örneğin, suşi şeflerinin kendi kelimeleri vardır ve bazen müşterinin bu kelimeleri kullanması kaba olarak görülür. Agari bu özel kelimelerden biridir. “Agari lütfen” diyerek bazen kaba olarak algılanabilirsiniz. Bunun yerine, “ocha lütfen” demek isteyebilirsiniz. Bunun bir nedeni, Agari’yi isteyen bir müşterinin, yemeklerini bitirmiş olmalarının önerilebilmesi, çünkü bu, bu kelimenin çok sayıda çağrışımlarından biridir. Bu küçük hatayı yaptığınız için size kimse kızmayacak olsa da, kültürel gafletten kaçınmanızı ve suşi dükkanı dilini kullanmadan çay istemenizi öneririz.
Sunulan Diğer Çaylar
Japonya’daki ortalama suşi restoranında agari çayı bulma ihtimaliniz yüksek olsa da, bazı lokantalarda başka seçenekler var. Sencha ve Genmaicha da suşi tadıyla iyi gider. Onların otsu lezzetleri, farklı suşi yemekleri için hoş bir altlık sunar. Daha ucuz konveyör bandı çalışan suşi restoranlarında (kaitenzushi) en sık bulunan toz sencha veya genmaicha’dır (matcha ile karıştırmayın sakın!). Daha pahalı lokantalarda, gyokuro veya kaliteli sencha çayları sunulmaktadır.
Kahverengi pirinç yeşil çay, Genmaicha.
Bu çay, suşi restoranlarında çok yaygındır ve kendi suşi partinizi istiyorsanız de kolayca erişilebilir! Bu çay acı bir tada sahiptir ve çok uzun süre suda bırakılmamalıdır. Genel olarak, tek başına servis edilirken (yaklaşık 5 ons su) 3 gram yaprak kullanmalıdır. Sadece bir dakika 176°F (80°C) sıcaklıkta suya bandırılmalıdır.
Çay: 3-5 gram, Süre: 1 dakika, Su: 176 ° F’de (80 ° C) 1 fincan. İkinci daldırma işleminde, zamanı 20-30 saniyeye düşürün.
Genmaicha’nızı Yunomi’den bulun
Yunomi Japonya’dan güzel bir Genmaicha koleksiyonuna sahiptir.
Sencha, suşi için nihai eşleşme
Özellikle orta dereceli sencha, ama güçlü ama ezici olmayan bir buruklukla ile dengelenmiş umami lezzeti, cennette yapılmış bir matcha gibi suşinin tuz / sirke tadını tamamlar. Sıcaklıklar ve dolum süresi ürünün kalitesine bağlı iken, genel olarak sencha en fazla 1 dakika boyunca 158 ° F (70 ° C ° C) sıcaklıkta bekletilmelidir.
Çay: 3-5 gram, Süre: 1 dakika, Su: 158 ° F’de (70 ° C) 1 fincan. İkinci daldırma işleminde, zamanı 20-30 saniyeye düşürün.
Sencha Çayınızı Yunomi’den Alın
Yunomi Japonya’dan iyi bir Senchas koleksiyonuna sahiptir
Gyokuro lüks bir parça
Üstün kaliteli suşi restoranlarında bulunan kaliteli bir Japon çayı. Bütün yeşil çaylar aynı fabrikadan (Camellia sinensis) gelmektedir. Farklı lezzet ve kalite çeşitleri çoğunlukla çayın yetiştirme şekli, ne zaman hasat edildiği ve nasıl hasat edildiği (çay bitki türü, bölge, arazi ve hava da etkili faktörlerdir, ancak daha az önemlidir) gibi nedenlerden oluşur.
Gyokuro çayının karakteristik kalitesi, hasattan önce yaklaşık 3 hafta boyunca yaprakları güneş ışığından sakınıp gölgelendirmekten kaynaklanan yoğun bir umami (lezzetli) lezzettir. Bu sakınma, bitkinin aksi takdirde acı tatlı kateşini yaratmasını ve umami lezzetiyle sonuçlanan amino asit teanini muhafaza etmesini engelleyecek güneş ışığını almasını yaklaşık% 85 oranında engeller.
Gyokuro’nuzu Yunomi’den alın
Yunomi Japonya’dan iyi bir Gyokuro koleksiyonuna sahiptir
Gyokuro çayı hazırlanırken, suyun sıcaklığını 122 ° F – 140 ° F (50 ° C – 60 ° C) dereceye düşürmek çok önemlidir. Birçok kişi sencha ile aynı sıcak sıcaklarda demleme hatasını yapıyor. Yüksek bir sıcaklık, aşırı lezzetli umami lezzetini bastırarak narin yapraklardan acı kateşin lezzetini çıkmasına neden olacaktır.
Genel olarak, Gyokuro sencha’dan porsiyon başına daha fazla yaprak gerektirir ve umami şurubunun ilk bardağı için suyun 1 / 3’ü kadar kullanılmalıdır. Kişisel zevkinize uyacak şekilde miktarları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Çay: 5 gram, Süre: 2-3 dakika, Su: 122 ° F – 140 ° F (50 ° C – 60 ° C) sıcaklıkta bir fincan su. İkinci daldırmada, tadını sencha olarak çıkarması için sıcaklığı ve suyu artırabilirsiniz.
Yeşil çay, suşi ile çok iyi gidiyor, pek çok suşi puristi yemekleriyle başka bir şey içmemeye yemin etmiştir. En sevdiğiniz suşi barı veya Japon restoranını bir dahaki sefere ziyaret ettiğinizde, sakeyi es geçip yemeğinizler birlikte biraz çay yudumlayabilirsiniz!