Kombucha’nın içinde, fermantasyon sırasında doğal olarak karbonasyon (gaz) oluşur. Bir çeşit gazlı bir içecektir ama sonradan ilave edilme bir gaz değildir bu.
Fermantasyon süreci, doğası itibarı ile standardize edilemeyen bir süreçtir.
Elbette standartlaştırma çabaları var ama her biri kombuchayı geleneksellikten uzaklaştırıyor. (Fermentör kullanımı, sonradan gaz ilave edilmesi gibi).
Biz kendi kombucha üretimlerimizde bu yapay yöntemlerin hiç birini kullanmıyoruz. Doğal sürecinde, fermantasyon bize ne verdiyse ona razıyız, onunla mutluyuz.
Gelelim tekrar gaz meselesine;
Geleneksel yöntemlerle fermente edilen kombucha’da, her parti fermantasyonun gazı farklı olabilir. Mevsime, sıcaklıklara hatta ayın durumuna göre bile farklı davranabilen arkadaşlardan (kombu mantarından) bahsediyoruz
Yeni şişelenmiş kombucha’nın gazı ile bir süre şişede beklemiş kombucha’nın gazı bile farklı olur.
Dolaptan yeni çıkmış kombucha’nın gazı ile bir süre oda sıcaklığında ağzı kapalı beklemiş kombucha’nın gazı farklı olur.
Sade kombucha gazı ile ikinci fermantasyon yapılmış kombucha’nın gazı farklı olur.
Sözün özü, bu konuda geleneksel kombucha’dan bir standart beklemek, işin doğasına aykırı…
Üretimde standardizasyon dediğimiz, zaten sanayi toplumunun bir kavramı ve “el yapımı” ürünler için hiç bir şekilde geçerli olamayacak bir durum. Doğrusu biz bu farklılıkları seviyoruz ve her seferinde olduğu gibi, şifasıyla kabul ediyoruz.
Biliniz ki, kombucha’nın gazında stabilite vaadediliyorsa, orada sisteme müdahale vardır mutlaka.
Son bir not; kombucha’nın gazı sadece içim keyfi ile ilgili bir durum ve Probiyotik içeriğin, gazlı veya gazsız olması ile bir ilgisi yok..