Matcha Çayını Nasıl Saklamak Gerek?

Konuya bir ön bilgi vererek başlayalım; Çay kurutulmuş gıda olduğu için uzun bir raf ömrüne sahiptir.

Kutu açıldıktan sonra bile oda sıcaklığında uzunca bir süre saklanabilir. Zaten çay için “son kullanma tarihinden” daha çok “Tasviye Edilen Tüketim Tarihi / TETT” terimi kullanmak daha doğrudur. Nemli bir ortamda saklanmadığı sürece TETT geçtikten sonra da çayı tüketebilirsiniz, bu süre sonunda sadece tadında, kokusunda azalmalar olabilir, ancak insan sağlığını tehdit edecek unsurlar pek kolay oluşmaz.

Diğer yandan Matcha çayının biraz daha farklı bir durumu vardır;

Bunun iki sebebi vardır, öncelikle Matcha çok hassas tada sahip, üst kalitede yeşil çay yapraklarından elde edilir. İkinci ve daha önemli olarak; Matcha çayı özel işlemlerle toz haline getirilir. Toz haline geldikten sonra, aynı çekilmiş kahvede olduğu gibi, hava ile teması sonrası yaşlanması çok hızlanır. Yaşlanma, insan sağlığına zararlı bir etken oluşturmasa da tat ve kokuda, yaprak çaylara göre çok daha hızlı bir kayıp oluşturur.

Bunların başında, diğer çaylardan farklı olarak Matcha çayının kutusunu oda sıcaklığında değil, buzdolabı ortamında saklamak geliyor.

İkinci olarak, çayınızın ışık almasını önleyin; bunun için Matcha’nızı Chado kutusunda tutmanız yeterlidir. Chado’da normalde pencereli kapaklar kullanılırken, matcha çayında penceresiz kutular kullanılır.

Ayrıca buzdolabındaki diğer kutuların kokularının matcha’ya karışmaması için, kutuyu kapalı ve matcha’nızı da geldiği gibi poşetin içinde tutmanızı öneririz.

Bu birkaç konuya dikkat ederek Matcha çayınızın daha uzun bir süre taze ve lezzetli kalmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The way of tea