Ochazuke

Yaklaşık on gün önce, aşağıda gördüğünüz Ochazuke’nin fotoğrafını yayımladığımda, içtiğiniz Sencha veya Gyokuro çaylarının posalarını biriktirmenizi önermiştim. Kullanma zamanı geldi şimdi.

DSC_1837

Ochazuke (Chazuke), üst kısmında lezzetli bir içerik bulunan ve haşlanmış pirincin üzerine yeşil çay dökülerek hazırlanan basit ve sade bir Japon yemeğidir. Japon mutfağındaki geçmişi M.S. 800’lü yıllara dayanır. Günümüzdeki haliyle kullanılmaya ise 18.yy’da başlanmış.

SOMON OCHAZUKE (3 kişilik)

  • 200 gr Japon pirinci (veya çok iyi yıkanmış baldo)
  • 600 ml su
  • 90 gr somon lox (buharda veya fırında somon da olur)
  • Demlenmiş yeşil çay yaprakları
  • 15 gr Sencha, Bancha veya Gyokuro cinsi yeşil çay
  • 600 ml sıcak su (çayı demlemek için)
  • Susam (tavada çok hafif kavrulmuş)
  • Tane veya yaprak kişniş (opsiyonel)
  • İnce ince kesilmiş bir avuç nori (sushi yosunu)
  • 3 yemek kaşığı soya sosu (tercihe göre arttırılıp azaltılabilinir)
  • Wasabi
  • Zencefil turşusu

TARİF

200 gr pirinç ve 600 ml su ile pilavı demleyin (yağ ve tuz ilave etmeden). Haşlanan pilavı kenarda dinlenmeye bırakın. NOT: Eğer, Japon pirinci bulamadıysanız ve baldo kullanıyorsanız pirinci kırmadan iyice yıkayıp olabildiğince arındırın nişastasından.

Somon lox’u ince ince dilimleyin. Yerine fırında veya buharda pişirdiğiniz somonu kullanacaksanız onu hazırlayın. Tuzsuz ve yağsız olmasını öneririm.

Yeşil çayı 2,5 – 3 dakika demleyin.

Demlenen pilavı kaseye alın. Üzerine yeşil çay yapraklarını koyun, üzerine de somonu. Kavurduğunuz susamı serpin (kullanıyorsanız kişnişi de). Nori parçalarını yerleştirin somonun üzerine. En üste de bir parça wasabi.

Servis ederken, demlediğiniz yeşil çayı üzerinde gezdirerek dökün kasedeki karışıma. Soya sosunu da ilave ettiğinizde yemeye hazır. Yanında da zencefil veya Japon turşusu.

Not: Neredeyse hiç tuz kullanmadık tarifte. Yemekle birlikte olan tuz ihtiyacınızı, soya sosu, nori, wasabi ve zencefil turşusu ile karşılayabileceksiniz.

Afiyet olsun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea