Patisserie: Eylül 2011

Chado-Patisserie-Eylul-2011-225x3002007 senesinden bu yana dünyanın farklı bölgelerinden onlarca çeşit çayı Türkiye ile tanıştıran Chado; Hindistan’dan Çin’e, Japonya’dan Brezilya’ya, Güney Afrika’dan Taiwan ve Vietnam’a çayın hayatın içinde yer edindiği pek çok kültürden birbirinden özel aromaları siyah çay düşkünü Türklerle buluşturuyor. Kaliteli yeşil çay öne çıkan adreslerinden olan marka; aynı zamanda beyaz çay, Oolong Çayı ve Pu-er Çayı gibi özel seçenekler de sunuyor.

Chado yani ‘çaya giden yol’: Saygı, sukunet, saflık, ve uyum ekseninde gerçekleşen çok özel bir seremoni. Japon kültürüne ait çayın en doğru şekilde hazırlanması, zarif, hoş ve saygılı bir biçimde sunumunu içeren bu uygulama şimdi ‘beş çayı’ muhabbetlerini Zen felsefesiyle tanıştırıyor. Çayın hazırlanışından başlayarak sunumunu ve içimini içeren Chado seremonisi içerdiği saygı, sükunet, saflık ve uyum öğeleriyle çayın anayurdu Uzakdoğu’nun felsefesini de özetliyor.

Camellia sinensis | Siyah Çay | Yeşil Çay

Uzakdoğu’da doğup dünyanın hemen her yerine yayılmış olan çay, aslında ‘camellia sinensis’ adında bir bitki. Bilinen siyah çay ve yeşil çay, hatta daha az bilenen beyaz çay ve Oolong gibi tüm çaylar bu bitkiden elde edilmekte. Aralarındaki tek fark ise toplanma ve sonrasında geçtiği işlemler. Örneğin yeşil çay toplandıktan sonra okside olmasına neredeyse hiç izin verilmezken daha açık renklidir. Dünyanın pek çok yerinde birbirinden farklı tat ve renklerde çaylar üretilmekte.

Siyah çayın vazgeçilmez olduğu Türkiye’de de artık tüketici ihtiyaçları doğrultusunda farklı çaylar market raflarını süslemekte. Birbirinden özel dünya çaylarını Türk tüketicisiyle buluşturan isimlerden biri de Barış Çekin ve ekibinin hayata geçirdikleri Chado markası. Dünyanın farklı yerlerinde yetişen kaliteli, özel ve yerel çayları Türkiye’de farklı lezzet arayan çay severler ile buluşturmayı hedefleyen genç girişimci; organik Hint çayı Chai Masala, tek tek elle toplanmış. Çin yasemin çayı Jasmine Pearls, organik Çin çayı Golden Pu-er, organik Güney Afrika çayı Rooibos Chai, Hint yeşil çayı Himalayan Sun Dried, Japon organik çayı Matcha, Çin beyaz çayı Imperial White ve Chado Purity gibi özel çaylarla çay düşkünlerine sesleniyor. Barış Çekin’e Chado çaylarının genel özelliklerini soruyoruz:

‘Chado şemsiyesi altındaki ürünlerin hiçbirinde aroma veya katkı maddesi bulunmuyor. Bu çaylar birçok poşet çayın tersine çay bitkisinin en üstteki taze ve kaliteli yapraklarının toplanması ile elde ediliyor. Özellikle yeşil ve beyaz çayları demlerken çayın sıcak suda açılarak tam yaprak şeklini aldıklarını görebilirsiniz. Bu görüntü, alttaki kırık yapraklar yerine üstteki taze yaprakların toplandığını gösteren en önemli işarettir.’ Çayın tadını ve kalitesini etkileyen birçok etken olduğunu dile getiren Barış Çekin yetiştiği topraklar, bölgenin iklimi, ne zaman toplandığı, hangi işlemlerden geçtiği gibi birtakım bileşenlerin çayın kalitesini belirlediğini söylüyor.

Otuzun üzerinde çay çeşidi | Beyaz Çay | Yeşil Çay 

www.chado.com.tr web sitesinde 30’un üzerinde çeşidi mevcut olan Chado çayları, içim kolaylığından zorluğuna göre, Beyaz Çay, Yeşil Çay, Oolong Çayı, Siyah Çay ve Pu-erh Çayı şeklinde sınıflandırılabiliyor. Bunların yanında bitkisel çay kategorisine giren  Rooibos, bir Ayurveda çayı olan Tulsi ve birçok meyvenin karışımı tropik tatlar içeren Tropical Mate çayları da Chado’nun ürün gamında yer alan seçenekler. Geçtiğimiz Mayıs ayında ürün gamlarına birçok yeni çay eklediklerini söylüyor Çekin. Bu çeşitler arasında Vanilyalı Rooibos, zencefilli ve portakallı yeşil çay Mansoon Rain ve Champagne Formosa Oolong çaylarının kısa sürede çok beğenildiğini ifade ediyor. ‘

Oolong Çayı

Biz Chado olarak çayın hep keyif ve tadını öde çıkarıyoruz. Ancak çayın faydalarının da ön plana çıkması bizi çok mutlu ediyor.’ Yine öne çıkan çaylarından Rooibos veya aromalı yeşil çayların sıcak yaz günlerinde soğuk da tüketilebildiğini vurguluyor Barış Çekin. Soğuk çay hazırlamak için en doğru yöntemin, 40-50 derecelik suya çayı koyup, 10-15 dakika demlemek olduğunu söylüyor. Demlenen çayın içinden çay çiçeği çıkarılmadan, bu şekilde buzdolabına kaldırılması gerektiğini, birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra içindeki çay yaprakları çıkarılarak içine limon, buz ve bal eklenerek içilebildiğini dile getiriyor ve ekliyor. Ekim gibi havalar soğumaya başlayınca, elmalı ve tarçınlı ‘Mystic India’ çayımızın çok ilgi göreceğini tahmin ediyorum.’

Keşifçi müşteri kitlesi

Chado markasını hayata geçirdikleri 2007 yılından bu yana müşteri kitlelerinin de oldukça şekillendiğini söyleyen Çekin, ‘Chado markası ile müşterilerimiz arasında çok yüksek ve iki taraflı bir bağlılık mevcut. İnternetten yapılan satışlara baktığımızda yüzde 70’i en az iki defa sipariş vermiş müşterilerden oluşuyor. Yani ürünlerimizi satın alan bir müşteri çok büyük oranda iki veya daha fazla sayıda sipariş veriyor? açıklamasını yapıyor. Müşteri kitlelerinin genellikle keşifçi olduğunu söyleyen başarılı girişimci, Chado’yu tercih edenlerin yeni tatlar keşfetmekten keyif alıyor. Bunu çevreleriyle paylaşmayı çok sevdiklerini ifade ederken yeni müşterilerini reklam veya tanıtımla değil ağırlıklı olarak arkadaş tavsiyeleriyle kazandıklarının altını çiziyor. Macrocenter, Mudo Concept, bazı Carrefour mağazaları ve Ecolife gibi organik ürün satan çok sayıda mağazada satışa sunuluyor. Chado ürünlerine tüketiciler www.chado.com.tr adresinden de hiçbir kargo ücreti ödemeden de sahip olabiliyorlar. Bunun yanında Papermoon, The House Cafe, Backyard Bebekköy, All Sports Cafe gibi birçok cafe ve restoranda da Chado çayları servis ediliyor.

One thought on “Patisserie: Eylül 2011

  1. Tüm çayların tek bitkiden elde edildiğini bilmiyordum. Gerçekten ilginçmiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The way of tea