Japon çay serenomilerini duymayanımız yoktur. İşte dunyaca ünlü Japon Çayı’nın arkasında yatan ve bu serenomilere anlam katan Japon Çay Fesefesine kısada olsa değinmek istedik. Japon çay felsefesi terimlere ve bu terimlerin arkasında yatan anlamlara dayanmaktadır.
Wa, Kei, Sei, Jaku – “uyum, saygı, saflık, huzur”.
“Wa” uyum anlamına geliyor.
Doğada bir uyum olduğu için Teishu bu kaliteye çay odasına ve çay evinin etrafındaki bahçede yer vermeye çalışıyordu. İşte tamda bu sebepten çay seremonisinde kullanılan mutfak eşyaları birbiriyle tema anlamında uyumludur. Japon Çay bahçesi, onu çevreleyen doğal floranın bir uzantısı olmalıdır.
“Kei” saygıyı ifade ediyor.
Misafirler, tüm meseleleri, statülerini veya yaşamdaki konumunu dahil etmeksizin her şeye ve herkese saygı duymalı. Odaya girmek için Nijiriguchi adında küçük bir girişten süzülerek içeri girmeleri gerekir. Odada diz çökerler ve Tatami’lerinde Seiza pozisyonunda yan yana konumlanırlar. Saygı ayrıca Haiken sırasında çay kasesini ve diğer nesneleri dikkatlice ele alıp gözlemleyerek de gösterilmelidir.
“Sei” saflığı temsil eder.
Japon Çay odasına dokunarak, kişiler tüm düşüncelerin ve gündelik hayatın kaygılarının ardında bırakmalıdır. Çay odası ya da Chashitsu, kişiye hayat veren, yaşamı dinginleştiren ve arkadaşlığın ve huzurun tadını çıkarabileceği farklı bir dünyadır. Saflık hareketi, ev sahibi tarafından yakılan Chawan, Natsume, Chashaku ve Kensui’nin ritüel temizliği ile güçlendirilir. Gerçek çay ustası, Japon çay seremonisini beyninde değil saf bir şekilde kalbinde gerçekleştirir.
“Jaku” huzuru ifade ediyor.
Japon çay töreni ustası Sen no Rikyu’nun öğretilerinden birinden (1522 – 1591) bahsederek huzur kavramını açıklamaya çalışalım. Bahsi geçen ilk üç kavramın (uyum, saygı ve saflık) tamamen keşfedilmesi, deneyimesi ve benimsini takiben insanlar nihayet huzuru bulabilirler.
Japon Çay töreninde Wabi takdirdir.
Wabi – “Basit ve doğal olan şeylerin güzelliğini takdir etmek” annlamında kullanılır. Eskilerin deyişiyle, “doğada toplumdan uzak yaşamanın yalnızlığı” ifadeside kullanılabilir.
Çay odasının iç kısmı kusurlu ve rustik görünecektir. Duvar genellikle boyanmamıştır, görünür ahşap sütunlar ve kirişler doğada olduğu gibi işlenmemiş olarak bu duvarları süsler.