CHADO TASTE

Chado Taste Çay, farklı çayları keşfetmenizi sağlayan lezzetli kutulardır. Temel olarak mutlaka tatmanız ve deneyimlemeniz gereken farklı çayları sunar. Demleme teknikleri ve servis şekliyle çay, dünyanın farklı bölgelerinde farklı ritüellerle içilir. İşte günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan çayın beş farklı ritüeli:

İngiltere
İngiltere’de çayın öyküsü 17. yüzyıl başlarında Çin’den ithal edilmesiyle başlıyor. Süt ve şeker ekleyerek bu çayı kişiselleştiren İngilizler, 19. yüzyıla gelindiğinde “5 çayı” adıyla bildiğimiz ritüeli icat ettiler. Servis ediliş saati ve yanında ikram edilen atıştırmalıklara göre low tea veya high tea olarak adlandırılan bu ritüelin vazgeçilmezi ise şık porselen fincanlar.

Hindistan
Dünyanın en çok çay üreten ülkelerinden biri olan Hindistan’ın çayla ilişkisi 1800’lere dayanıyor. Günümüzde ise genellikle süt, şeker, kakule, rezene ve karanfil kullanarak hazırlanan siyah çay, yani chai Hint çay kültürünün baş tacı. Bu leziz çayı her köşe başında bulunan chai wallah’larlar kimi zaman cam kimi zaman da porselen bardaklarda servis ediyor.

Japonya
Japonya’nın yolu çayla oldukça erken, 12. yüzyılda kesişti. Çinli keşişler tarafından tanıtılan, önceleri yalnızca hükümdar ve yüksek rütbe çalışanlarına servis edilen çay, 16. yüzyılda ise günlük yaşamın bir parçası oldu. Bugün ise Chanoyu yani “çay yolu” adını taşıyan ritüelde içilen, öğütülmüş yeşil çay yapraklarından üretilen matcha, Japonya’da en çok tercih edilen çay türü. Yanında geleneksel Japon tatlılarıyla ikram edilen matcha, kulpsuz fincanlarda içiliyor.

Türkiye
Kahvaltıda, iş toplantısında, arkadaş buluşmasında, akşam yemeğinden sonra… Türkiye’de çay tüm gün süren bir ritüel! Doğu Karadeniz’de üretilip tüm Türkiye’ye yayılan çayın üretimine dair ilk somut adımlar 1917 yılında atıldı diyebiliriz. İnce belli cam bardakta servis edilen Türk çayına kimi zaman tatlı kimi zaman da tuzlular eşlik ediyor.

Fas
Fas’ı ziyaret edenler bilir, sıcak havada harareti dindirecek en iyi şey bir naneli çaydır. Önceden şekerle demlenmiş yeşil çaya taze nane yaprakları eklenerek elde edilen Fas çayı, renkli cam bardaklarda servis edilir. Meyveli tatlılar eşliğinde ikram edilen çay, Türkiye’de olduğu gibi Fas’ta da bir misafirperverlik göstergesi.

Siz de bu ritüelleri evinizde deneyimlemek ister misiniz? Chado Taste ürünlerinden satın alın veya hemen Chado Monthly’ye  üye olun! Her ay dünyanın farklı bölgelerinden yerel çaylar seçip sizlerle buluşturan Chado Monthly, çaylara ek olarak çayların özelliklerini ve nasıl demlenmesi gerektiğini anlatan kartlar ve 4 adet demleme filtresi de gönderiyor.

Gösterilen sonuç sayısı: 10

Gösterilen sonuç sayısı: 10