Çay ve Tarihçe

Çayın yaklaşık 5000 yıl önce Çin’den çıktığı bilinmektedir. Çıkışı ile ilgili bazı efsaneler mevcuttur ancak en çok karşılaştığımız eski imparatorlardan Shen Nung ile ilgilidir. Sanata çok düşkün Shen Nung aynı zamanda bir bilim adamıdır. Ordularının hasta olmaması için suyu sürekli kaynatarak içilmesini emreden imparator, gene bir gün su kaynarken rüzgar ile birlikte içine düşen bir çay yaprağı sayesinde çay içeceği ile tanışır. İmparator çok ilgisini çeken bu kahverengi içeceğin aynı zamanda lezzetli bir tadı olduğunu görür ve bundan sonra yavaş yavaş yayılmaya başlar. Birçok çay çeşidinden bazıları; Siyah çay (black tea), yeşil çay (green tea), oolong çayı (oolong tea), beyaz çay (white tea) en çok bilinen çay çeşitleridir.

Çay daha sonra keşişler ve Zen rahipleri tarafından Japonya’ya yayılır. Çin ve Japon kültürünün, birbirinden farklı şekilde çayın hazırlanışı ve sunumu üzerinde çok önemli etkileri olmuştur.

Özellikle Japonya’da Çay Seromonisi sanatsal bir form kazanmıştır. Seromonide çayın hazırlanması ve sunumunu en mükemmel, zarif, hoş ve saygılı bir şekilde yapabilmek gerekmektedir ve bunun için yıllar süren bir eğitim ve pratik gerekmektedir. Havanın kalitesi gibi o ortamdaki herşeyin çayın tadını etkilediği düşünülür, bu yüzden çay o “an”ın aromasını içerir aslında. Bu seromoniler aynı zamanda Zen öğretisinden birçok öğe içerirler. Japonya’da iç karışılığın en yüksek olduğu dönemlerde bile, savaş ve şiddeti çağrıştırdığı için kişiler belinde kılıç ile çay seromonisine katılamazlardı. Çay Japonya’dan sonra Portekiz üzerinde Avrupa’ya ve İngiliz kolonicileri tarafından da Amerika’ya yayılmıştır. Amerika’nın çaya en büyük iki katkısı, aynı zamanda hızlı tüketim kültürünün de bir parçası haline gelen poşet çay ve buzlu çay (ice tea) olmuştur.

Siyah Çay | Yeşil Çay | Beyaz Çay

Birçok çay çeşidi bulunmaktadır; Siyah çay (black tea), yeşil çay (green tea), oolong çayı (oolong tea), beyaz çay (white tea) en çok bilinen çay çeşitleridir. Bu farklı çayların da yetiştiği bölge ve geçtiği işlemlere göre çok farklı alt çeşitleri mevcuttur. Farklı çay çeşitleri için tıklayınız…

Tüm çaylar aslında aynı bitki ailesinden elde edilirler; Camellia Sinensis. Farklı işlemlerden geçen çayların sadece renkleri değil tüm kimyasal bileşenleri farklı olduğu için tat ve kokuları birbirlerinden çok farklıdırlar. Aynı bitkiden bu kadar farklı çeşitte çay elde edilmesinin sebebi çayın kurutma şekline ve süresine bağlı olarak uğradığı oksidasyon işlemidir. Aşağıda çaylar hiç oksidasyon işlemi görmemiş beyaz çaydan post fermente edilmiş pu-er çayına kadar artan oksidasyon miktarına göre sıralanmışlardır.

[notice_box]Mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.[/notice_box]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea