Çay soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçiyor merak ettiniz mi? Çay kültürüne önem verenler iyi bilir, çayın üretim aşamaları lezzet kalitesinin belirlenmesinde ciddi anlamda önem taşır. Gelin bu aşamaları beraber inceleyelim…
Koparma
Çay yaprakları çay yetiştiricileri tarafından büyük bir özenle toplanır. Çay kovanlarımız çok olgun ve iri olsa da, bel yüksekliğine kadar budanırlar, böylece toplayıcılar yapraklara ve tomurcuklara bitkinin tepesine yakın en genç ve en yeni gelişmeden kolayca erişebilirler.
Tartım
Çay bahçesinde tipik bir 8 saatlik iş günü boyunca, bir avcı taze sepette çay yapraklarıyla birkaç sepet dolduracaktır. Bir sepet dolduğunda, toplayıcılar denetlenecek çay yapraklarını alır ve sadece en yüksek kalitede, hasarsız çay yapraklarının işlenmesi için seçildiğinden emin olmak için tartılır. Ortalama olarak, her 100 kilogram taze çay yaprağından 22 ila 25 kilogram işlenmiş çay üretilir.1
Taşıma
Yeni tıkanmış çay yaprakları doğrudan çay bahçemizden tesisteki üretim tesisimize taşınır, burada yaprakların beyaz, yeşil veya siyah çayın içine incelenmesi, ayrıştırılması ve işlenmesi hemen başlar.
Soldurma
Taze toplanmış çay yaprakları kırılgandır ve kolayca parçalanabilir. İşlemdeki ilk adım olarak, yapraklar birkaç saat kurumaya bırakılır, bu nedenle nem içeriğinin bir kısmını “solur” ve kaybederler. Soldurmak çay yapraklarını yumuşatır, esnek ve esnek yapar, böylece işlem basamaklarının geri kalanında parçalanmayacaklardır.
Yuvarlanma
Burası Teatulia çay yapraklarının eşsiz görünümlerini ve lezzet profillerini geliştirmeye başladığı yerdir. Yumuşak yapraklar makine tarafından yuvarlandığı ve şekillendirildiği için, yaprağın hücre duvarları kırılır, böylece yaprağın tadını değiştirecek enzimler ve uçucu yağlar serbest kalır. Haddeleme çay yapraklarının kimyasal bileşenlerini oksijene maruz bırakır ve oksidasyon işlemini başlatır.
Oksitleyici
Oksidasyon, çayın tadını değiştiren ve işlenmiş çayın nihai görünümünü ve rengini geliştirmesine yardımcı olan kimyasal bir reaksiyondur. Çay yapraklarının ne kadar süre okside olmasına ya da oksijene maruz kalmasına izin verileceği, yaprağın çayın cinsini belirleyecektir. Siyah çay yaprakları yüksek oranda oksitlenir ve bu nedenle en koyu renklidir ve lezzet bakımından en güçlüsüdür. Oolong çayları oksidasyon seviyelerinde değişiklik gösterir ve bu nedenle çay üreticisinin amaçlarına bağlı olarak farklı renk ve tatlara sahiptir. Yeşil ve beyaz çaylar renk ve lezzet bakımından açık renklidir, çünkü esasen okside değildirler.
Pişirme
Pişirme son kurutma işlemini başlatır. Yaprak arzu edilen seviyeye okside edildiğinde, oksidasyon işlemini durdurmak için çay yaprağına ısı uygularız ve yaprağın nem içeriğini daha da azaltır, böylece çay yaprakları bozulmadan depolanabilir. Uygulanan ısının türüne bağlı olarak, ateşleme, son çayın bazı lezzet özelliklerini de verebilir.
Sıralama
Çay yaprakları kuruduktan sonra, farklı çok sayıda benzer çay oluşturmak için görsel olarak benzer ebat ve renkteki çeşitli gruplara ayrılır. Bu çok miktarda çay, tam bir yaprak, kırık yaprak veya açılmamış çay tomurcuklarının ne kadar bitmesine bağlı olarak çayın görsel olarak nasıl göründüğünü belirleyen farklı endüstri dereceleri alır. Bu derecelendirme sistemleri mutlaka kaliteyi belirlemez. Kalitenin en iyi ölçüsü, son çayın tadıdır.
Tatma
Herhangi bir Teatulia çayı, çay bahçenize girmek için organik bahçemizden çıkmadan önce, sürekli olarak taze ve saf kalitede olduğundan emin olmak için her partiyi özenle tadarız. Profesyonel tatlar, kuru çay yaprağının, demlenmiş çay yaprağının ve demlenmiş çay likörünün görünüşünü, aromasını ve tadını kontrol eder ve satın aldığınız ve hazırladığınız ürünün mevcut taze Bangladeş çayı olduğundan emin olun.