Konuya bir ön bilgi vererek başlayalım; Çay kurutulmuş gıda olduğu için uzun bir raf ömrüne sahiptir.
Kutu açıldıktan sonra bile oda sıcaklığında uzunca bir süre saklanabilir. Zaten çay için “son kullanma tarihinden” daha çok “Tasviye Edilen Tüketim Tarihi / TETT” terimi kullanmak daha doğrudur. Nemli bir ortamda saklanmadığı sürece TETT geçtikten sonra da çayı tüketebilirsiniz, bu süre sonunda sadece tadında, kokusunda azalmalar olabilir, ancak insan sağlığını tehdit edecek unsurlar pek kolay oluşmaz.
Diğer yandan Matcha çayının biraz daha farklı bir durumu vardır;
Bunun iki sebebi vardır, öncelikle Matcha çok hassas tada sahip, üst kalitede yeşil çay yapraklarından elde edilir. İkinci ve daha önemli olarak; Matcha çayı özel işlemlerle toz haline getirilir. Toz haline geldikten sonra, aynı çekilmiş kahvede olduğu gibi, hava ile teması sonrası yaşlanması çok hızlanır. Yaşlanma, insan sağlığına zararlı bir etken oluşturmasa da tat ve kokuda, yaprak çaylara göre çok daha hızlı bir kayıp oluşturur.
Matcha çayını oda sıcaklığında rahatlıkla (ağzı kapalı kapta) saklayabileceğiniz gibi süresini uzatmak için buzdolabında da saklayabilirsiniz. Diğer yandan matcha çayı için ışık ve nemin sıcaklıktan daha önemli olduğunu unutmayın.
Dolayısı ile matcha çayınızın öncelikle ışık almasını önleyin; bunun için Matcha’nızı Chado kutusunda veya farklı ışık almayan bir kutuda tutmanız yeterlidir. Chado’da normalde pencereli kapaklar kullanılırken, matcha çayında penceresiz kutular kullanılır.
Ayrıca eğer buzdolabında saklayacaksanız diğer kokularının matcha’ya karışmaması için, kutuyu kapalı tutmanız gerekmektedir
Üstteki konulara dikkat ederek Matcha çayınızın daha uzun bir süre taze ve lezzetli kalmasını sağlayabilirsiniz.
