Yeşil Çay

Yeşil Çay

Yeşil çay, Antik Çin’e kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Çin imparatoru ve Çin tıbbının mucidi Shennong, çayın hoş aromasını ve tıbbi özelliklerini keşfeden kişidir. Efsaneye göre; Shennog  ateşin üzerinde su ısıtırken rüzgarın getirdiği çay yaprakları sıcak suyun içerisine düşer. Ardından çayın toz haline getirilmiş formunun dönemi başlar. Taze toplanan Çin çayı yaprakları rengini ve tazeliğini koruması için buhara tabi tutulur. Ardından kurutularak “tea-mud” olarak adlandırılan toz formunda öğütülür ve sertleşmesi için kalıplara alınarak preslenir. İlerleyen dönemde güneşte kurutulup çürümeyi önlemek için fırınlanmaya da başlanmıştır. Böylece oluşan “tea cake”ler rahatlıkla saklanıp taşınmaya müsait hale getirilmiştir.

Çin Çayı ve Yeşil Çay

Çin çayı Çin’de geleneksel olarak çay işleme ve hazırlamada kullanılan, “tea cake” den kopartılan küçük bir parça çay kasede toz haline getirildikten sonra su ile karıştırılarak hazırlanırdı. Bu yöntemden zaman içerisinde vazgeçilmiştir. 8. yy başlarında Zen rahipleri Japonya’ya çay ve çay tohumları getirmişlerdir. Burada çay bitkisi yetiştirerek kendi ekip biçme, işleme ve toz yeşil çay hazırlama yöntemlerini geliştirmişlerdir.

 

Tea_Leaves-700x325

Matcha

Günümüzde, Çin çayı ve Japonya yeşil çayı farklı metotlar ile yetiştirip üretiyor. Üretim sürecinde her aşamada uygulanan farklı metotlar çaya karakteristik renk, tat, koku ve aroma özelliklerini katıyor. Bu iki ülke dışında Güney Kore ve Vietnam’da az miktarda da olsa yeşil çay üretimi yapıyor. Japonya ise çay üretimini sadece yeşil ile sınırlayarak ürettiği çayın az bir miktarını dünya ile paylaşıyor. Yeşil çay, Uzakdoğu kültüründe sadece bir içecek olarak görülmez. Demlenmesinden sunumuna, içilmesinden yemek eşleşmesine her adımıyla yaşamı, akışını, sadeliğini, inceliklerini barındıran bir kültürdür. Bunu sadece yeşil çay ile sınırlı tutmamak gerekir. Diğer tüm çay tipleri de Uzakdoğu kültüründe ayrı ayrı öneme sahiptir.

Yeşil çay üretildiği her ülkede gerek saf gerek özel harmanlar şeklinde bulunabiliyor; Çin’de Yaseminli Yeşil Çay, Vietnam’da Lotus Green, Japonya’da Genmaicha klasikleşmiş yeşil çay harmanları gibi. Günümüzde en bilinen Japon yeşil çayı Matcha’dır.

Matcha, daha sonra Japonların en değerli yeşil çayı ve geleneksel Japon çay seremonilerinin tek çayı olmuştur.

Matcha hakkında detaylı bilgileri ayrı bir yazı ile paylaşacağız sizinle. Biz Matcha’yı anlatana kadar siz farklı yeşil çayları deneyip yorumlarınızı, en beğendiklerinizi, kendi özel harmanlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Image 12299

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The way of tea