Bambu çırpma veya matcha karıştırıcı da denilen Chasen, Japon tören tarzında matcha yapmak için kullanılan önemli bir araçtır. Bu yazımızda, Chasen’e dair yapımında kullanılan malzemeden, nasıl yapıldığına ve farklı Chasen türlerine dair bir çok bilgiye erişebileceksiniz. Bambu Farklı Türleri Chasen yapımında kullanılan 3 büyük bambu türü vardır: Sarı bambu (Hachiku), Altın bambu (Susudake) ve Siyah […]
Etiket: Chasen
El Yapımı Bambu Matcha Karıştırıcının Yüzyıllardır Değişmeyen Büyüleyici Üretim Süreci
Bu işi yapan ustalar tam bin yıllık bir teknoloji kullanıyorlar üstelik yeni teknolojiye de ihtiyaçları yok. Toz Matcha yeşil çayı son dönemde çay olarak sunulmakla birlikte farklı lezzetlere de katılmasıyla popülerliği oldukça arttan bir trend haline geldi. Song Hanedanlığı’ndan beri toz halinde kullanılan Matcha ve onun gibi toz şeklinde kullanılan kuzenleri geçen bin yıllık […]
Matcha karıştırıcısı Chasen için püf noktaları
Japon çayı seremonisi Chado’nun temel parçalarından biri olan Chasen, Matcha’nın suda iyi karışmasını sağlamak amacıyla kullanılan karıştırıcıdır. Matcha’nın suda eriyen veya çözülen bir içerik olmadığını unutmayalım. Ve çok ince taneli tozlardan oluştuğu için suda iyi karışması önemlidir. İyi karışması için de en öne çıkan çözüm Bambo Whisk yani Japonca adı ile Chasen’dır. Bambudan elde edilen […]
Cha-no-yu
Cha-no-yu’nun sözcük anlamı “çay için sıcak su”dur. Asıl kastedilen ise Japon çay seremonisidir. Geleneksel Japon kültürünün temsilcilerinden birinin cha-no-yu olduğu, cha- no-yu’nun özellikleri kavranmadan Japon kültürünün anlaşılamayacağı iddia edilmektedir. Cha-no-yu’nun Japonya’ya yayılması açısından en elverişli ortam, Japonya’nın dış dünyaya kapandığı 17. yüzyıla denk gelir. Japon Çay Seremonisi Cha-no-yu Japon çay seremonisine verilen isim olup, Zen […]
Matcha Nasıl Hazırlanır?
Japon çay seremonilerinde en çok kullanılan Matcha çayı diğer çaylardan daha farklı bir şekilde hazırlanır. Matcha çayı, geleneksel çay seremonilerinin yanında, birçok tatlı yapımınında da kullanılmaktadır. Matcha ‘nın Hazırlanışı Matcha’yı karıştaracağınız kaseyi kaynar su dökerek ısıtın. Karıştırma için kullanılan karıştırıcıyı (yani bamboo whisk veya çay seremonisindeki ismi ile “chasen”) ıslatın. 1-2 gram matcha’yı kaseye koyun […]