Çayı demlemek denince akla sadece tek bir yöntem varmış gibi gelse de aslında çay demlemenin bir çok yöntemi mevcut. Uygulanan her farklı yöntem çayın tadından tutun rengine dek bir çok farklı sonuçlar verebiliyor. Ancak nasıl demlenirse demlensin iyi bir çay içebilmek için bir takım püf noktalarına dikkat etmek şart. Çay demlemenin püf noktaları; Çay Demlemenin […]
Etiket: chado çayı
Dünya Çay Seremonileri
ÇİN “Gong Fu” adı verilen Çin çay seremonisi ızgaralı bir bambu tepsi üzerinde sergilenir. Kullanılan demleme aparatları Yi-Xing veya Gaiwan’ın yanında çeşitli küçük çay kaplarıdır. Özellikle oolong olmak üzere bütün çay tiplerinin kullanıldığı bu seremonide çay, zorlu ve artistik hareketler sergilenerek demlenir. KORE ÇAY SERAMONİSİ – DARYE Fikrini, yaşamın sadeliğini ve hoşluğunu kutlamak için Zen […]
Çay ve Aşk
Hangi kültürden olunursa olunsun çay; pek çok ülkede sevilerek tüketilen ve bolca çeşitleri olan bir içecektir. Çayın anavatanı kimine göre Çin olarak kabul görse de kimine göre Hindistan olarak bilinmektedir. Rivayetlere göre çay bitkileri milattan yaklaşık 2700 yıl önce Çin’de yetiştirilmekteydi.
Tatlı Kaçamak: Matcha Çikolatası
Matcha, Japonya’da bulunan geleneksel çay seremonilerinde kullanılan ve hoş bir aromaya sahip toz halinde bulunan yeşil çay türüdür. Zümrüt yeşili bir renge sahip olan ve acımtırak bir tat barındıran matcha keskin bir kokuya sahiptir. Matcha çikolatası matcha çayı yapraklarından yapılır.
Güney Afrika Çayı
Kırmızı çay ya da kızıl çay olarak da bilinen rooibos çayları, Güney Afrika’ya özgü çay türlerindendir. Güney Afrika’da oldukça popüler olan bu çaylar; kızıl çalı baklagil ailesinden gelmekte ve ülkemizde Afrika çayı olarak anılmaktadır. Son günlere bakıldığında ülkemizde de oldukça popülerleşen Afrika çayı ya da diğer bir adıyla kızıl çay; demlendiğinde adına nazır bir şekilde; […]
Matcha Çayı Hazırlama
Matcha Yeşil Çay Tarifleri Matcha çayı, Çin’den Japonya’ya gelişinin ardından Japon çayı kültürünün bir parçası olup çay seremonilerinde kullanılmaya başlayan bir yeşil çay türlerinden biridir. Hasat edilmeden önce birkaç hafta gölgelendirilmesinin ardından yeşil çay üretim aşamalarından geçirilir ve son olarak da değirmenlerde titizlikle öğütülerek toz haline getirilir.
Çay Demlemede Suyun Önemi
Güzel olmayan bir çayı kaliteli suyla demleseniz dahi iyi bir sonuç elde edemezsiniz. Ancak güzel bir Chado çayını kalitesiz su ile demlerseniz lezzetsiz ve kötü bir çay elde etmiş olursunuz. Bunda suyun sahip olduğu pek çok özelliğin rolü büyüktür: suyun temiz olması, oksijen içeriği, sertliği (yüksek mineral içeriği), yumuşaklığı (düşük mineral içeriği) ve her çayın […]
Chado – Çaya giden yol…
Chado, Japonya’da çayın hazırlanması, sunumu ve içilmesini içeren seremoniye verilen isimdir ve “the way of tea” anlamına gelir. Chado (Ça-do olarak okunur), Budizm inancından birçok öğeyi içermektedir. Zaten çayın ilk çıktığı ülke olan Çin’den Japonya’ya ulaşması ve yayılması da keşişler tarafından sağlanmıştır. Chado içinde dört kavramın öne çıktığı söylenir; Uyum, saygı, saflık ve sükunet. Japon […]
Her Mevsime, Psikolojiye Göre Çay [DÜNYALIK TATLAR]
Arnavutköy’de şirin mi şirin bir çay mağazası. İçinde dünyanın farklı coğrafyalarından getirtilmiş onlarca çay… Siyah çaya müptelayız tamam ancak farklı tatları denemenin ziyanı yok. 2007 yılında kurulmuş Chado. Japonca kelime ‘The way of tea’ anlamına geliyor ve çayın hazırlanışından sunuş ve içilmesini içeren tüm seremoniye verilen isim. Bu seremonide öne çıkan dört öğe var; […]