Matcha çayını 2007 yılında ilk defa Türkiye’ye getiren Chado, dünyada ilk defa Japon matcha çayı ile salep içeceğini biraraya getirdi. Salebin 8. Yüzyılda Anadolu topraklarında bulunduğu ve içilmeye başlandığı bilinmektedir. Matcha ise yaklaşık aynı tarihlerde Çin ve Japonya’da ortaya çıkıp yaygınlaşan bir yeşil çaydır. Chado’nun yapay toz salep yerine, doğal orkide kökünden elde edilen salep […]
Etiket: Matcha Çayı
5 Buzlu Matcha Tarifi
Favori içeceklerinizi bu sıcak yaz günlerinde buzla servis etmek, yazın tadını daha iyi çıkarmanıza yardımcı olabilir, özellikte Matcha ile Tencha denen ince yeşil yapraklı bir bitkiden yapılan bu içecek, zengin ve parlak yeşil bir toz olarak çıkar ve hafif tatlı bir tada ve aromaya sahiptir. Sizin için öğleden sonra rahatlarken yudumlamalık beş tane buzlu matcha […]
Matcha Karıştırmak için Whisk Şart mı?
Evde Matcha Çayımın tadını çıkarmak ve bu eşsiz çayı hazırlamak için bir Wisk’e (çırpıcıya) ihtiyacım var mı? Matcha Çayı nasıl hazırlanır? Bu soruların cevabı çoğu zaman düşündüğümüz kadar basit olmayabilir. Basit bir şekilde Evet veya Hayır kullanmamız yeterli olmayabilir. Bunun nedeni ise asıl cevabın “Duruma göre değişir” olmasıdır. Bamboo Whisk, matcha çayını güzel şekilde hazırlamanın […]
El Yapımı Bambu Matcha Karıştırıcının Yüzyıllardır Değişmeyen Büyüleyici Üretim Süreci
Bu işi yapan ustalar tam bin yıllık bir teknoloji kullanıyorlar üstelik yeni teknolojiye de ihtiyaçları yok. Toz Matcha yeşil çayı son dönemde çay olarak sunulmakla birlikte farklı lezzetlere de katılmasıyla popülerliği oldukça arttan bir trend haline geldi. Song Hanedanlığı’ndan beri toz halinde kullanılan Matcha ve onun gibi toz şeklinde kullanılan kuzenleri geçen bin yıllık […]
Matcha karıştırıcısı Chasen için püf noktaları
Japon çayı seremonisi Chado’nun temel parçalarından biri olan Chasen, Matcha’nın suda iyi karışmasını sağlamak amacıyla kullanılan karıştırıcıdır. Matcha’nın suda eriyen veya çözülen bir içerik olmadığını unutmayalım. Ve çok ince taneli tozlardan oluştuğu için suda iyi karışması önemlidir. İyi karışması için de en öne çıkan çözüm Bambo Whisk yani Japonca adı ile Chasen’dır. Bambudan elde edilen […]
1. ULUSLARARASI ÇAY FESTİVALİ
29-30 Nisan tarihlerinde Haydarpaşa Garı’nda düzenlenen festivalde Türkiye’den ve farklı ülkelerden çay markaları 2 gün boyunca çay severlerle birlikteydi. Chado Matcha Çayı Dünya’nın farklı ülkelerinden yerel çayları ve çeşitli kültürlere ait çay demleme ve sunum ekipmanlarını festivale katılan çay severlerle standından buluşturan Chado, Matcha çayı hakkında detaylı bilgileri ve hazırlanma tekniğini katılımcılara anlattığı 2 atölye […]
Tatlı Kaçamak: Matcha Çikolatası
Matcha, Japonya’da bulunan geleneksel çay seremonilerinde kullanılan ve hoş bir aromaya sahip toz halinde bulunan yeşil çay türüdür. Zümrüt yeşili bir renge sahip olan ve acımtırak bir tat barındıran matcha keskin bir kokuya sahiptir. Matcha çikolatası matcha çayı yapraklarından yapılır.
Henüz Denemediyseniz Tatmanız Gereken Çaylar
Sizlerle henüz denenmemiş ve kesinlikle denenmesi gereken; kültürel açıdan oldukça büyük önemler taşıyan çaylarımızı inceleyeceğiz. Başlıca göz atacak olursak; beyaz çay, yeşil çay, oolong çayı, matcha çayı, bitkisel çaylar ve Chado dünya çayları farklı aromalarda üretilmekte ve sevenlerine sunulmaktadırlar.
Matcha Çayı Hazırlama
Matcha Yeşil Çay Tarifleri Matcha çayı, Çin’den Japonya’ya gelişinin ardından Japon çayı kültürünün bir parçası olup çay seremonilerinde kullanılmaya başlayan bir yeşil çay türlerinden biridir. Hasat edilmeden önce birkaç hafta gölgelendirilmesinin ardından yeşil çay üretim aşamalarından geçirilir ve son olarak da değirmenlerde titizlikle öğütülerek toz haline getirilir.
Her Mevsime, Psikolojiye Göre Çay [DÜNYALIK TATLAR]
Arnavutköy’de şirin mi şirin bir çay mağazası. İçinde dünyanın farklı coğrafyalarından getirtilmiş onlarca çay… Siyah çaya müptelayız tamam ancak farklı tatları denemenin ziyanı yok. 2007 yılında kurulmuş Chado. Japonca kelime ‘The way of tea’ anlamına geliyor ve çayın hazırlanışından sunuş ve içilmesini içeren tüm seremoniye verilen isim. Bu seremonide öne çıkan dört öğe var; […]
Matcha Nasıl Hazırlanır?
Japon çay seremonilerinde en çok kullanılan Matcha çayı diğer çaylardan daha farklı bir şekilde hazırlanır. Matcha çayı, geleneksel çay seremonilerinin yanında, birçok tatlı yapımınında da kullanılmaktadır. Matcha ‘nın Hazırlanışı Matcha’yı karıştaracağınız kaseyi kaynar su dökerek ısıtın. Karıştırma için kullanılan karıştırıcıyı (yani bamboo whisk veya çay seremonisindeki ismi ile “chasen”) ıslatın. 1-2 gram matcha’yı kaseye koyun […]
Patisserie: Eylül 2011
2007 senesinden bu yana dünyanın farklı bölgelerinden onlarca çeşit çayı Türkiye ile tanıştıran Chado; Hindistan’dan Çin’e, Japonya’dan Brezilya’ya, Güney Afrika’dan Taiwan ve Vietnam’a çayın hayatın içinde yer edindiği pek çok kültürden birbirinden özel aromaları siyah çay düşkünü Türklerle buluşturuyor. Kaliteli yeşil çay öne çıkan adreslerinden olan marka; aynı zamanda beyaz çay, Oolong Çayı ve Pu-er […]