Japon çayı seremonisi Chado’nun temel parçalarından biri olan Chasen, Matcha’nın suda iyi karışmasını sağlamak amacıyla kullanılan karıştırıcıdır. Matcha’nın suda eriyen veya çözülen bir içerik olmadığını unutmayalım. Ve çok ince taneli tozlardan oluştuğu için suda iyi karışması önemlidir. İyi karışması için de en öne çıkan çözüm Bambo Whisk yani Japonca adı ile Chasen’dır. Bambudan elde edilen […]
Etiket: Matcha
Yaz Günlerinin Gözdesi Matcha Smoothie
Yaz Günlerinin Gözdesi Matcha Smoothie ‘sine bir göz atalım. ½ avokado (olgun donmuş veya taze) 2 donmuş muz 2-3 donmuş çilek (opsiyonel) 2 çay kaşığı matcha 250 ml süt veya dilerseniz kefir, hindistancevizi sütü, badem sütü, soya sütü TARİF: Bütün malzemeleri blender’a koyup cremsü pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Bardağa alıp servis edebilirsiniz.
Japon Çayını Daha Yakından Tanıdık
15-16 Mart tarihinde JETRO’nun (Japan External Tradw Organization) organizatörlüğünü yaptığı “Japon Çayı Etkinliği” Chado ve Mutfak Sanatları Akademisi işbirliği ile MSA’da gerçekleştirildi. Japon Çayları Getirildi Etkinlik dahilinde organizatör firma tarafından Japonya’dan getirilen Matcha, Gyokuro, Sencha, Genmaicha, Houjicha cinsi Japon yeşil çayları çay uzmanı Kotaro Tanimota tarafından katılımcılara tanıtılırken, Hiromi Ohama’nın Chado’nun Japon yeşil çaylarıyla hazırladığı […]
Çay ve Aşk
Hangi kültürden olunursa olunsun çay; pek çok ülkede sevilerek tüketilen ve bolca çeşitleri olan bir içecektir. Çayın anavatanı kimine göre Çin olarak kabul görse de kimine göre Hindistan olarak bilinmektedir. Rivayetlere göre çay bitkileri milattan yaklaşık 2700 yıl önce Çin’de yetiştirilmekteydi.
Tatlı Kaçamak: Matcha Çikolatası
Matcha, Japonya’da bulunan geleneksel çay seremonilerinde kullanılan ve hoş bir aromaya sahip toz halinde bulunan yeşil çay türüdür. Zümrüt yeşili bir renge sahip olan ve acımtırak bir tat barındıran matcha keskin bir kokuya sahiptir. Matcha çikolatası matcha çayı yapraklarından yapılır.
Matcha Çayı Hazırlama
Matcha Yeşil Çay Tarifleri Matcha çayı, Çin’den Japonya’ya gelişinin ardından Japon çayı kültürünün bir parçası olup çay seremonilerinde kullanılmaya başlayan bir yeşil çay türlerinden biridir. Hasat edilmeden önce birkaç hafta gölgelendirilmesinin ardından yeşil çay üretim aşamalarından geçirilir ve son olarak da değirmenlerde titizlikle öğütülerek toz haline getirilir.
MATCHA KAHVALTISI
Matcha Kahvaltısı “Düzenli olarak Matcha içmek istiyorum ancak, tadına alışamadım hala” dediğinizi duyuyorum bazen. Diğer yeşil çaylar ile kıyaslandığında, gerek yetiştirilme ve üretim aşamalarını, gerekse hazırlanma şeklini düşününce Matcha, çok farklı bir lezzet deneyimi sunuyor. Buna “Matcha Kahvaltısı” diyebiliriz. Farklı olarak, yaprağın demlenmesiyle değil, su içerisinde çözünmesiyle hazırlanan Matcha ile bütün çay yaprağı da tüketildiği […]
Yeşil Çay
Yeşil çay, Antik Çin’e kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Çin imparatoru ve Çin tıbbının mucidi Shennong, çayın hoş aromasını ve tıbbi özelliklerini keşfeden kişidir. Efsaneye göre; Shennog ateşin üzerinde su ısıtırken rüzgarın getirdiği çay yaprakları sıcak suyun içerisine düşer. Ardından çayın toz haline getirilmiş formunun dönemi başlar. Taze toplanan Çin çayı yaprakları rengini ve tazeliğini […]
MATCHA LATTE LEZZETİ İÇİN NEW YORK’A GİTMENİZE GEREK YOK
Dünyanın 15 farklı ülkesinden 50’nin üzerinde çay çeşidini tüketicilerinin beğenisine sunan Chado, ilk çay mağazasını Arnavutköy’de açtı. Chado’nun benzersiz lezzetlerini tadarken aynı zamanda satın alabileceğiniz Chado Tea Shop dünya çapında trend haline gelmeye başlayan Matcha Latte lezzetini çay meraklıları ile buluşturuyor. Dünyanın farklı bölgelerinden onlarca çay çeşidini Türk tüketicileri ile buluşturan Chado; Hindistan, Çin, Japonya, […]
Farklı Çay Çeşitleri
Çay bitkisi, aynı şarapta kullanılan üzümde olduğu gibi yetiştiği bölge, sıcaklık, toprak özellikleri, yükseklik, güneş gibi birçok özellikten etkilenir. Ayrıca çayın toplandıktan sonra ne gibi işlemlerden geçtiği de çayın tadını, kokusunu ve görüntüsünü büyük ölçüde değiştirir. Aşağıda dünyanın farklı yerlerinde yetişen öne çıkan çay çeşitlerini özetlemeye çalıştık; beyaz çay, yeşil çay, siyah çay ve niceleri… […]
Matcha Nasıl Hazırlanır?
Japon çay seremonilerinde en çok kullanılan Matcha çayı diğer çaylardan daha farklı bir şekilde hazırlanır. Matcha çayı, geleneksel çay seremonilerinin yanında, birçok tatlı yapımınında da kullanılmaktadır. Matcha ‘nın Hazırlanışı Matcha’yı karıştaracağınız kaseyi kaynar su dökerek ısıtın. Karıştırma için kullanılan karıştırıcıyı (yani bamboo whisk veya çay seremonisindeki ismi ile “chasen”) ıslatın. 1-2 gram matcha’yı kaseye koyun […]
Time Out: Ağustos 2007
Yılda sadece 2 kez toplanabilen “beyaz çay”a ulaşmanız artık çok kolay. Chado markasının özel olarak Çin’den getirttiği bu çayı içmek herkese nasip olmuyor. Üstelik beyaz çay tamamen doğal yollar ile elde ediliyor. Chado Çayları Raflarda da doğallığını korusun diye poşetlenmeden satılıyor. Chado’nun beyaz çay dışında Jasmine Pearls, Matcha, Rooibush Chai, Himalayan Sun Dried gibi farklı […]